Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Skvělé recepty s bezinkou: Dokonalý sirup, šťáva a nezapomenutelná marmeláda

Bezinka, tato oblíbená rostlina s lahodnými květy a plody, je výborným zdrojem inspirace pro letní dobroty. Ve spolupráci s webem Toprecepty vám představíme čtyři skvělé recepty, ve kterých využijete bezinku v různých podobách. Od osvěžujícího bezinkového sirupu až po chutnou marmeládu z květů, najdete zde nápady, jak využít bezinku naplno. Připravte se na okouzlující chuťový zážitek!

Bezinkový sirup

Bezinkový sirup je nejen oblíbeným nápojem, ale také skvělou přísadou do dezertů jako je bábovka či zmrzlina. Jeho domácí verze vás dostane svou čistou a přírodní chutí. Pro přípravu si nejprve utrhněte květy bezu a očistěte je od případného drobného hmyzu. Zalijte je předem převařenou a zchladlou vodou. Přidejte šťávu z jednoho citronu a nakrájená kolečka ze dvou citronů. Přimíchejte také kyselinu citronovou a nechte směs 24 hodin louhovat. Poté sirup přeceďte, přidejte cukr a ohřejte. Jakmile se cukr rozpustí, slijte sirup do lahví a uchovávejte v chladničce. Tento sirup je určený k rychlé spotřebě, ale můžete jej také zavařit do sklenic, trvanlivost pak bude delší.

Bezová šťáva

Bezová šťáva je letní hitovkou, kterou snadno připravíte doma. Tento osvěžující nápoj se hodí jako ingredience do limonád, čajů nebo ji můžete pít samotnou pro příjemné ochlazení. Bez ohledu na množství, které vyrobíte, vždy se tato šťáva spotřebuje do poslední kapky. Postup přípravy šťávy je podobný jako u bezinkového sirupu, pouze se zaměříte na vytvoření čisté šťávy bez cukru. Můžete ji skladovat v lednici a podávat podle potřeby.

Bezinková šťáva z květů

Bezové květy mají nejen příjemnou chuť, ale také pozitivní účinky na naše zdraví. Z těchto květů můžete připravit skvělou šťávu, kterou můžete využít k ochucení domácí limonády, míchaných drinků nebo sodovek. Pro přípravu této šťávy postupujte podle receptu na bezový sirup, pouze přidejte méně cukru, nebo ho vynechte úplně, pokud preferujete osvěžující nápoj bez sladidla.

Bezinková marmeláda

Pokud vám zbyly květy bezu po přípravě sirupu, nechte je ještě jednou zazářit ve formě chutné marmelády. Tato bezinková marmeláda má podobnou chuť a vůni jako sirup a můžete ji využít jako sladký džem na chleba nebo ji použít k osvěžení sušenek a dezertů. Příprava je jednoduchá - stačí květy bezu vařit s cukrem, dokud nevznikne hustá konzistence marmelády. Naplňte ji do sterilizovaných sklenic a uchovejte na chladném a suchém místě.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy