Trendy
válka na Ukrajině Výměna manželek 2024 MS v hokeji 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Putin zahájil čistku mezi generály! Uchyluje se ke stalinským represím, říká ukrajinská armáda

Ruský prezident Vladimir Putin rozpoutal peklo.
Zdroj: profimedia
Válka na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil čistku mezi armádními generály a členy tajných služeb. S odvoláním na ukrajinské zdroje to tvrdí washingtonské analytické pracoviště Institut pro studium války (ISW). Podle něj se zatýká i v ruské tajné službě (FSB).

Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov odhaduje, že Vladimir Putin "kvůli neúspěchu na Ukrajině" nahradil nejméně osm generálů. V pátek byli také podle ukrajinských zdrojů v domácím vězení šéf 5. oddělení FSB Sergej Beseda a jeho zástupce Anatolij Bojuch.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února. Jeho armáda obléhá několik měst a snaží se přiblížit ke Kyjevu. Útočí ale také na civilisty a civilní cíle a má podle ukrajinské strany značné ztráty.

Putin se uchyluje ke stalinským represím

Podle světových tiskových agentur, které se opírají o americké a evropské představitele a analytiky, Rusko operaci špatně naplánovalo a má chybnou taktiku. Nevylučuje se ani neochota ruských vojáků bojovat.

Ukrajinská tajná služba SBU dnes na sociální síti Telegram s odkazem na muže, kterého označuje za zajatého ruského vojáka, uvedla, že Putin „nevěří vlastní armádě a uchyluje se ke stalinským represím“. V řadách ruských vojáků se začaly vyskytovat nepokoje, tvrdí ukrajinská kontrarozvědka.

Obnovily se popravčí čety

Podle zajatého Rusa prý velení ruské armády obnovilo praxi "popravčích čet", které následují hlavní síly a likvidují ty, kteří chtějí dezertovat. SBU píše, že podle výpovědi zajatce si ruští vojáci s hlubším postupem na Ukrajinu začínají uvědomovat, že "nejsou na mírové misi".

„Byli jsme ale upozorněni, že se nevrátíme, protože nás sledují a zabíjejí dezertéry, kteří se snaží vrátit domů,“ tvrdí podle SBU zajatec. U Oděsy na jihu Ukrajiny se vzbouřilo 600 příslušníků námořní pěchoty a odmítlo se vylodit, protože „pochopili, co se děje“, uvádí se dále ve zprávě SBU, podle níž je ruská armáda demoralizovaná.

Další rána pro Veronicu Biasiol. Po vlně hejtů během Miss jí ublížila vlastní maminka. Kráska přiznala velké zklamání

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy