Jakmile odezní plesová sezona, všem lezou jitrnice a jelita už ušima, začíná se s očistou těla. Alespoň tak tomu bylo kdysi před mnoha a mnoha lety…

Jenže v něčem měli naši předci víc rozumu než my, a proto není divu, že je jarní půst opět v módě.

Výzkumy naznačují, že omezení v příjmu kalorií s sebou přináší významné pozitivní účinky na zdraví, k nimž patří snížení rizika rakoviny, kardiovaskulárních nemocí, cukrovky či nižší imunity. Zároveň se ve spojení s pravidelnou očistou těla mluví i o prodloužení délky života.

Jenže aby měl takový jarní půst smysl, měli bychom si dát pozor na následujících 6 mýtů, které kolem něj panují.

1. Půst je hladovka

Masopust je období před Velikonocemi, kdy se tradičně omezovala na úplné minimum především spotřeba masa. Jde tedy o úklid a uzdravení organismu v tom nejlepším slova smyslu. Půst je omezení příjmu energie, ale naopak přidání vlákniny, vitaminů, minerálních látek do stravy. V prvních dnech se konzumují jen zeleninové a ovocné šťávy, pak následují cereálie, pak bílé rybí maso atd.

2. Půst je vhodný pro každého

Naopak existuje velké množství výjimek, půst není vhodný pro osoby nemocné zejména cukrovkou, kolísavým krevním tlakem či onemocněním trávicího traktu. U těchto osob by mohlo dojít ke zhoršení jejich zdravotního stavu.

3. Hladovkou rychle zhubnu

Bohužel, hladovění nevede ke spalování tuků, ale tělo naopak použije jako zdroj energie svaly a svalový glykogen.

4. Při půstu nemusíme pít

Omezení příjmu stravy vede vždy ke ztrátě i tekutin a ta je riziková pro naši pozornost. Dehydratace zvyšuje riziko chyb, nepřesností nebo zranění. Pitný režim je tedy v období půstu ještě důležitější než při běžném režimu.

5. Žádné cukry a sladkosti

Masopust je období, během kterého bychom si měli udělat pořádek nejen v jídelníčku, ale i v pohybové aktivitě a nastavit její pravidelnost. Zapamatovat bychom si podle odborníků měli, že před každým sportem nebo i obtížnější vycházkou je vhodné dodat svalům cukry jako rychlý zdroj energie. Vhodná je třeba lžička medu, sladký čaj nebo jiný slazený nápoj.

6. Jíme jen syrovou zeleninu

Zelenina se v období půstu konzumuje především v zeleninových polévkách, protože období před Velikonocemi je pořád obdobím zimy, a tak potřebujeme zahřát organismus, nikoliv jej ochlazovat. Je také známo, že některé druhy zeleniny jsou mnohem lépe stravitelnější díky tepelné úpravě. Lépe z nich také získáme zdraví prospěšné látky, jako je třeba lykopen z domácího kečupu nebo beta-karoten z dušené mrkve.