Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Přehledně: Vzhůru za vzděláním! Rozvolňovací balíčky pro návrat dětí do škol

Přehledně: Vzhůru za vzděláním! Rozvolňovací balíčky pro návrat dětí do škol
Zdroj: Pixabay
COVID-19

Společně s novým tabulkovým systémem, který slouží k postupnému rozvolňování, bude-li se situace s nakaženými koronavirem lepšit, přichází i tabulky, které nastiňují, jak to bude se školami. Některé z dětí už se do škol vrátily po 12. dubnu, do lavic usedají v takzvaném rotačním systému, tedy týden doma a týden ve škole. Od nadcházejícího pondělí pak přicházejí další změny.

Balíček 1

Od 12. dubna, přičemž v pondělí 26. dubna přichází další fáze.

Ve školách se od 12. dubna střídají děti rotačním systémem, týden ve škole a týden doma. Do mateřských škol se vrátili také předškoláci, děti posledních ročníků, aby se mohly připravovat na nástup do prvních tříd.

Od pondělí 26. dubna by se měla zahájit praktická výuka na středních školách a praktická výuka pro končící ročníky na školách vysokých.

Otevřít by se měly rovněž kompletně mateřské školy, dětské skupiny a další podobná zařízení.

Zelenou má dostat i organizovaný amatérský sport dětí a mládeže venku po dvojicích. Maximálně pak může být 12 osob, tedy 6 dvojic, na sportovišti o výměře 15 m² na 1 osobu. Vše bude pod dozorem a za přísného epidemiologického režimu. Testování by mělo být samozřejmostí.

Balíček 2

Druhý balíček nastane 3. května, nebudou-li tedy k 26. dubnu známky zhoršování epidemie.

V rotačním systému se otevřou 2. stupně základních škol a nižší stupně víceletých gymnázií. Stejně tak osmileté konzervatoře.

Organizovaný amatérský sport dětí a mládeže bude moct být venku ve skupinách po maximálně 20 osobách na jednom odděleném sportovišti o ploše přinejmenším 15 m² na 1 osobu. Nebude muset být ochrana úst, nicméně je podmínka testování. Budou probíhat kontroly dodržování epidemiologického režimu a sledování nákaz v oddílech. Podmínky platí i pro tělesnou výchovu a sportovní činnosti ve školách ve venkovním prostředí.

Balíček 3

Když bude za posledních 7 dní méně než 100 případů na 100 tisíc, otevře se výuka zbývajících ročníků vysokých škol. Nutný však bude test a ochrana dýchacích cest.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy