Taky se ráno probouzíte a vracíte z práce s chutí na vaše oblíbené espresso z nového kávovaru? Možná je na čase tu chuť potlačit.

Vědci přišli s ne příliš lichotivým zjištěním. Na kávovaru je nespočet bakterií. Přesněji až 67 druhů. Tyto bakterie navíc nejsou neškodné. Umí způsobit vážná onemocnění. Například zánět močových cest.

Pokud si myslíte, že stačí kávovar sem tam ledabyle přejet mokrým hadříkem, nestačí! Vědci, kteří výzkum prováděli, se dozvěděli, že kávovar na sebe přitahuje více bakterií než záchodové prkénko.

Podle biologa Manuela Porcara bychom měli čistit převážně vnitřek kávovaru. Tam, kde proudí voda, se totiž dostávají zbytky kávy. A to je právě ideální potrava pro bakterie.

Při přemnožení bakterií z rodu Pseudomonas a bakterií entrokok se může stát, že bude slabý jedinec napaden a rozvine se tak onemocnění. Tyto bakterie nejčastěji způsobují zánět močových cest, hnisání popálenin nebo zánět středního ucha.

Opravdu si dejte pozor na to, jak důkladně kávovar po každém použití čistíte.

Pro nejlepší pocit z čistění použijte ocet, ten kápněte do vody a přes papírový filtr převařte. Kávovar je nutné potom vypnout a nejméně půl hodiny kafe nevařit. Ještě asi dvakrát vodu znovu převařte. K dokonalému vyčištění vám také dost pomůže mýdlová voda smíchaná s rýží.

Nezapomeňte kávovar alespoň pokaždé přetřít čistou houbičkou a horkou vodou propláchnout sítko.