Zářící Borhy

Kdo každoročně sleduje Českého Slavíka, nemohl si nevšimnout zářící Lucky Borhyové. Musím uznat, že královnou večera, co se módy týče, byla rozhodně ona. Nejde ani o ty šaty s boa, ale o to, jak je Lucka na sobě prodala. Vážně mě těší, když vidím Lucku, že po nezdařilém vztahu je opět pohodě. Je jasné, že úsměv neznamená štěstí, ale v jejích očích vidím minimálně jiskru. A ta předchází štěstí. Jsem o tom přesvědčena! A písnička od „No name“ pro Lucku, byla jen třešničkou na dortu.

Věčný Karel

Jasně, vím, že je už po Slavíkovi, ale zkrátka mi to nedá. Musím jako další z mnoha vyzdvihnout Karla do nebes. Ten muž je vážně silný. Jasně, všichni víme, že je nemocný. Ale bohužel rakovina nebolí jen fyzicky, ale hlavně psychicky. Když si představím, jak při celkové únavě a bolestech kouzlil jeden úsměv za druhým, tak smekám. Vítězství Karlovi moc přeji. A ještě víc mu přeji uzdravení. Takový velikán to vzdávat fakt nesmí. Karle, držíme pěstičky!

Vánoce a moje rohlíky

Tak a abychom trošičku taky odbočili, povím vám, jak jsem začala prožívat vánoční svátky. Jistě, je to brzo, ale od první adventní neděle to pro mě zkrátka celé začíná. A jelikož jsem víc jak týden zápasila v posteli s angínou, tak jsem byla o to víc natěšená. Hned první adventní neděli jsem se dala do vanilkových rohlíčků. Jelikož je to staročeský recept, těsto má v sobě i sádlo. Prý pro větší křehkost. Jakmile jsem po odpočinutí hmoty (cca 2 hodiny) začala s těstem pracovat, drolilo se. Proto jsem se uchýlila k větší variantě tohoto cukroví. A jak se to povedlo. Jasně vzhledově to úplně na jedničku nebylo, ale chuťově úžasné. Recept vám napíšu hned pod článek. A až budu dělat další cukroví, tak se vám u toho natočím na video.

RECEPT NA VANILKOVÉ ROHLÍČKY

Suroviny:

150 g hladké mouky 50 g změklého másla 50 g vepřového sádla 50 g lískových nebo vlašských ořechů pomletých na jemno 30 g moučkového cukru ½ lžičky prášku do pečiva

Mouku, cukr a prášek do pečiva prosejeme na vál, přidáme máslo, sádlo, ořechy a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce. Těsto rozdělíme na poloviny a vyválíme z nich dva válečky. Každý váleček rozkrojíme na 30 rovnoměrných dílů, z nichž tvarujeme rohlíčky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme cca 15 minut v troubě vyhřáté na 155 °C. Ihned po vytažení obalujeme ve vanilkovém cukru.

Vanilkový cukr

100 g moučkového cukru 1 vanilkový lusk/1 balení vanilkového cukru Vanilkový lusk nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme jej spolu s cukrem. Pak obalujeme.

Tak krásný advent vám všem, vaše Ornella!