Tentokrát z vesničkového světa, ze kterého pochází můj muž a příroda kolem mě nabíjí a i teď nabila natolik, že jsem se rozhodla upéct svou (fakt to musím říct) úžasnou bábovku. Chci se s vámi o tento recept podělit, protože to zvládne každý, kdo si doma umí alespoň udělat roastbeef… ne dělám si srandu, můžete umět v kuchyni i míň, vy moji kuchtíci.

Potřebujete – základ na všechny, které si pak můžete poupravit na různé kombinace… mramorová, maková atd.:

250 g polohrubé mouky (prosáté)

250 g tučného měkkého tvarohu (ve vaničce)

250 g třtinového cukru

250 g másla (mám ráda to Alpské anebo Jihočeské)

1 balení vanilkového cukru

1 balení prášku do pečiva

4 vajíčka (já mám domácí… ale to je na vás)

špetka soli (do těch bílků – sníh)

trochu hrubé mouky na posypání namaštěné nádoby na bábovku

trochu máku a jahod (nedávejte je tam)… a to byl můj experiment, jinak si z tohoto základu můžete udělat jakoukoliv.

Ingredience tedy všechny máte. Můj první fígl s máslem je takový, že ho dám do hlubokého talíře a pak do mikrovlnky, aby bylo zcela rozpuštěné. A hned vám napíši proč. To rozpuštěné máslo je super. Za prvé si vezmu lžíci a tou naberu jednou trochu másla do formy. Jak je to rozpuštěné, tak se to snadno rozetře. Pak vezmu hrubou mouku, nasypu trošku do nádoby, jdu k oknu a tam s tím totálně „zašejkruju“, protože nechci mít olepený umyvadlo.

Dále si rozdělím vajíčka na bílky a do druhé misky dám žloutky. Z bílku udělám sníh. Poté, co mám ostatní suroviny už navážené, vezmu třtinový cukr, vanilkový cukr, máslo, tvaroh (teď jsem tam dala i ten mák) a rozšlehám to všechno dohromady na takovou pěnu. Poté vezmu mouku, do které jsem přidala to balení prášku do pečiva a prosála, a celé to dám k té rozšlehané pěně. K tomu se také přidá ten sníh. Tou samou lžící, kterou jsme začínali, vše pomalu promícháme. Když pak uvidíme, že je vše „mokré“, můžeme vzít šlehač a hezky z toho udělat další „pěnu“… zkrátka celek. Následně to vezmu a vložím do nádoby a dám péct tak na 150 stupňů.

Přesný čas nevím, protože vždy po chvíli přijdu a kontroluji to, jestli se mi na jehlici nelepí těsto. Pokud nelepí, je to hotové. Jo a na fotkách, jak vidíte ty jahody, mezi námi jsou naprd! Rozpadly se tam tak, že ani nešly vidět, a chuť té makové bábovky také nijak nezměnily, takže doporučuji bez jahod! A na poprvé to vyzkoušejte bez máku a jakýchkoliv extra ingrediencí. Ona ta tvarohová bábovka je ve finále stejně nejlepší s těmi rozinkami naloženými v rumu.

Užijte si tu chuť a pošušňáníčko, a Láďo, ty se neboj, kuchařku zatím nechystám. Počkám si pak až na čas, kdy už v TV a kdekoliv jinde nebude jediný kuchař.

Dobrou chuť, a pokud vás to mé vaření pobavilo, tak vám příště názorně ukážu, jak se dělá u Koktů svíčková! Pusuuuuuu