Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Omikron se podle Hřiba masivně rozlézá v Česku: Jsou v nebezpečí i očkovaní?

Varianta Omikron: Dál se šíří světem. Podle Hřiba se masivně rozlézá i v Česku
Zdroj: profimedia
koronavirus

Vysoce nakažlivá mutace koronaviru omikron si razí cestu do dalších zemí. V západní Evropě i v USA se stala převažující variantou a způsobuje nejvyšší nárůsty nakažených od vypuknutí pandemie. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba je však masivní výskyt omikronu zaznamenán i v České republice.

Varianta omikron se v České republice už masivně šíří. Zhruba od poloviny prosince se nám objevuje takový fenomén, se kterým se setkáváme vždy, když začíná další vlna s pomocí nové mutace. To znamená, že podíl nově nakažených v Praze přesáhne 10 procent celkového počtu pozitivně testovaných v celé ČR," uvedl pro CNN Prima News pražský primátor Zdeněk Hřib.

Vysoce infekční varianta omikron, kterou vědci poprvé zachytili v Jihoafrické republice, se už stihla rozšířit do desítek zemí. Problémy působí zejména v západní Evropě a Spojených státech. V USA nadále roste průměrný počet nově infikovaných koronavirem a překonává vrchol letní vlny pandemie nemoci covid-19 způsobené variantou delta. Podle vládního experta Anthonyho Fauciho se USA vzhledem k současnému vývoji mohou brzy dostat do situace, kdy v zemi nezbude v podstatě nikdo, kdo by nebyl očkovaný nebo se nenakazil koronavirem. To by však podle něj mohlo pomoci dostat pandemii pod kontrolu.

Problémy působí omikron také v Austrálii. Nejlidnatější australský stát Nový Jižní Wales ohlásil v neděli 6394 nových případů koronaviru, svůj dosavadní nejvyšší denní přírůstek. Omikron způsobuje problémy také v letectví. Aerolinky po celém světě hromadně ruší lety. Podle webu FlightAware bylo odvoláno asi 6000 letů, které se měly uskutečnit jen za vánoční víkend. Tisíce dalších leteckých spojů byly zpožděny.

Projevy lze zaměnit za chřipku

Mutace omikron je specifická tím, že podle odborníků připomíná virózu. Mezi příznaky této varianty patří především rýma a bolest v krku. Nákazu lze tak jednoduše zaměnit s obyčejným nachlazením.

Největší nebezpečí varianty omikron spočívá v tom, že podle prvních poznatků dokáže obejít imunitu vybudovanou očkováním. To potvrzuje i nová studie výzkumníků z Kolumbijské univerzity a Univerzity v Hongkongu publikovaná v časopise Nature. Z jejích závěrů totiž bohužel vyplývá, že plně naočkovaní lidé i ti, kteří si prošli nákazou koronavirem, jsou i přesto vystaveni riziku nakažení variantou omikron.

Omikron dokáže obejít očkování

Studie uvádí, že jsou protilátky ze čtyř nejdostupnějších vakcín – Moderna, Pfizer, AstraZeneca a Johnson & Johnson – proti omikronu významně méně účinné než vůči původnímu viru. U lidí, kteří nemoc covid-19 prodělali, byla šance ještě výrazně nižší. Imunita více fungovala pouze u lidí s posilovací dávkou. Další špatnou zprávou je, že na omikron nefungují ani současné monoklonální protilátky.

Naopak pozitivní zprávou je, že dvě na sobě nezávislé studie naznačují, že mutace omikron představuje nejméně o dvě třetiny menší riziko hospitalizace než varianta delta. Jde zatím o předběžné výsledky výzkumů, které zveřejnily univerzita v Edinburghu a Národní institut pro výzkum přenosných nemocí v jihoafrickém Kapském Městě.


Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy