45 % vypěstovaného ovoce a zeleniny se nikdy nesní. To se vyrovná 37 trilionům jablek.

263 milionů tun masa, tedy celých 20 % z celkové produkce, se nesní a vyhodí. To se rovná 75 milionům krav.

V EU vyhodíme 29 milionů tun mléčných produktů ročně, což představuje téměř 20 % z celkové produkce.

Tyto informace předkládá Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Takové plýtvání je samozřejmě z dlouhodobého hlediska neudržitelné a iniciativa Zachraň jídlo radí spotřebitelům, jak nejlépe s jídlem naložit a tím se samozřejmě vyhnout vyhazování peněz do koše. Tady je jejich 7 tipů.

1. Plánování je základ

Váš nákup začíná, ještě když jste doma: Podívejte se, co vám zbývá, a naplánujte si nákup tak, abyste suroviny využili při dalším vaření.

2. Žádné zběsilé akce

Napište si seznam, jako to dělávala vaše babička. Když budete mít dopředu rozmyšlené, co s jídlem provedete, je větší šance, že ho skutečně sníte.

3. Můžete se spolehnout na techniku

Pokud nemáte čas psát si seznamy, vyfoťte si obsah ledničky na mobil a v obchodě si fotku prohlédněte. Existuje také řada mobilních aplikací (Nákupní seznam, OutOfMilk, Foodfully, Bring! Shopping List), díky nimž neztratíte přehled.

4. Nenechte se strhnout „výhodnými“ nabídkami

V supermarketu se snažte odolat slevovým akcím (kupujte jen to, co skutečně sníte). Cenově výhodné nabídky nemusí být výhodné, pokud se vám jídlo zkazí v lednici nebo se do něj pustí moli.

5. Častějšími nákupy ušetříte

Lepší je nakupovat menší množství jídla vícekrát za týden než udělat jeden velký nákup na čtrnáct dní dopředu. V takových případech se velké množství potravin jednoduše nepodaří konzumovat včas.

6. Rada nejen pro dietáře

Nechoďte nakupovat hladoví. Platí totiž přísloví Velké oči, skončí to v koši.

7. Spoléhejte na lokální potraviny

Snažte se kupovat sezonní produkty na trhu nebo od místních zemědělců, které nemusely na váš stůl cestovat přes půlku světa, což má neblahý vliv na produkci skleníkových plynů. Potraviny vyprodukované v Čechách jsou pro váš organismus navíc přirozené.