Podle profesora Richarda Rokyty, předsedy České lékařské akademie a emeritního proděkana 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, je sůl jednou z hlavních příčin vysokého krevního tlaku, který je prokletím západní civilizace.

Vysoký krevní tlak sice nebolí, ale může mít fatální následky, protože je příčinou mnoha kardiovaskulárních a neurovaskulárních onemocnění, jejichž následkem jsou infarkt myokardu a mozková mrtvice. A právě infarkty jsou v euroamerické civilizaci nejčastější příčinou úmrtí vůbec.

„Infarkt je totiž především otázkou prevence, a ta je nejen v Česku stále nedostačující. Zajímavý je v té souvislosti také fakt, že japonská civilizace trpí oproti té naší mnohem více neurovaskulárními nemocemi, tedy mrtvicemi,“ říká profesor Rokyta. „A je dokázáno, že dědičnost nehraje takovou roli jako spíš způsob života. A tím mám na mysli především špatnou výživu, nadměrné solení a stres,“ dodává.

Proč je sůl nebezpečná?

Profesor Rokyta to vysvětluje tak, že lidé pocházejí v podstatě z moře, kde je hlavním iontem draslík. Ten byl nejprve i na souši, protože první výživa byla rostlinná. Jakmile ale začala být strava masitá, začínal být sodík v nadbytku, a to už bylo pro tělo méně přirozené, docházelo k nerovnováze a přetěžování ledvin. Nejde o to, že by maso samo o sobě bylo špatné, ale k jeho uchovávání se používá mnohem větší množství soli.

Rokyta to vysvětluje na příkladu, že Eskymáci, kteří po generace nesolili, protože jedli výhradně syrové a nekonzervované maso, začali trpět vysokým krevním tlakem až poté, co se v jejich jídelníčku začaly objevovat produkty amerických fast foodů.