Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Někteří Češi chtějí bojovat v ukrajinské armádě. Co na to Zeman s Fialou?

Petr Fiala se sešel s prezidentem Milošem Zemanem.
Zdroj: Twitter tiskového mluvčího J. Ovčáčka
+ Další fotografie
válka na ukrajině

Prezident Miloš Zeman se staví podle svého mluvčího v principu příznivě k možnosti vydání výjimek pro Čechy, aby mohli bojovat na Ukrajině. Ve čtvrtek o tom bude mluvit s premiérem Petrem Fialou (ODS). Prezident si chce také vyžádat stanoviska ministerstev obrany, vnitra a zahraničí. Fiala novinářům řekl, že chce od prezidenta vyjasnit, nakolik bude ochoten povolovat účast občanů ČR v bojích na Ukrajině. Uvedl také, že úřady nemají informace o počtech lidí, kteří by do bojů na Ukrajině odejít chtěli. Zopakoval, že lidé se mohou zapojit do humanitární pomoci.

Petr Fiala uvedl, že téma účasti v bojích na Ukrajině není jednoduché, a to i ústavně, politicky, ekonomicky, právně. "Všechny, kteří chtějí pomoct, prosím, aby to udělali prostřednictvím humanitárních organizací," uvedl několikrát na dotaz novinářů. Připomenul, že podle českého práva je zapojit se do bojů nepřípustné. Výjimku může udělit prezident. V případě Ukrajiny to ale není stejný případ, než když někdo žádá prezidenta o vstup do irské armády, uvedl. Řekl také, že žádné silné výroky od něj nelze v tomto smyslu čekat. Je podle něj třeba téma probrat na politické scéně a vyčkat i na to, kolik zájemců o účast v bojích na Ukrajině bude.

K zapojení do obrany Ukrajiny vyzval lidi ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Češi tak mohou legálně učinit pouze v případě udělení výjimky od prezidenta republiky. Politici také zvažují změnu zákona, která by službu v ukrajinské armádě umožnila. Některé země již službu v ukrajinské armádě svým občanům povolily.

"V souvislosti s otázkou účasti českých státních příslušníků na obraně Ukrajiny si pan prezident vyžádá stanoviska zainteresovaných ministerstev (obrany, vnitra a zahraničí) a o věci bude hovořit ve čtvrtek v Lánech s předsedou vlády Petrem Fialou," uvedl Ovčáček. "V principu se pan prezident k této záležitosti staví příznivě," dodal.

Fiala podpoří vstup Ukrajiny do EU

Fiala zároveň podporuje snahu Ukrajiny o vstup do Evropské unie. Uvedl to na dotaz ČTK. Je podle něj třeba dát jasně najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství demokratických zemí. Řekl to v reakci na slova prezidenta Zelenského, který dnes uvedl, že Ukrajina žádá o okamžité přijetí do Evropské unie podle nové speciální procedury. Pátý den jeho země čelí vojenskému ataku ze strany Ruska. Také podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Ukrajina svým konáním jasně dokázala, že patří do Evropy, a je potřeba zohlednit její komplikovanou situaci.

"Jsem sice příznivcem standardních procedur, ale my nyní nejsme ve standardní situaci," uvedl Fiala. "Musíme v tuto chvíli dát jasně najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství demokratických zemí," dodal.

Ukrajina už roky usiluje o přijetí do Severoatlantické aliance a do EU, ale dosud nemá ani schválený plán kroků vedoucích k členství NATO, ani postavení kandidátské země Evropské unie.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy