Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Mlžení kolem princezny Kate: Za problém může královská rodina, soudí bývalý protokolář Forejt

Jindřich Forejt promluvil o situaci princezny Kate.
Zdroj: profimedia / koláž eXtra.cz
+ Dalších 6 fotografií
NÁZOR

Princezna Kate má za sebou nespecifikované zdravotní problémy, po kterých se stáhla do ústraní. Velká Británie prakticky propukla v hysterii a každý náznak informace o tom, jak manželce budoucího krále Williama je, má cenu zlata. Podle někdejšího protokoláře českých prezidentů Jindřicha Forejta si Koruna za divoké spekulace může tak trochu sama, jak naznačil pro eXtra.cz.

Jindřich Forejt o Kate: Nemoci v čele monarchie vyvolávají zájem

„Z vlastní nedávné zkušenosti víme, že zdravotní stav těch, kteří jsou v čele státu, ať už jsou to prezidenti, monarchové, nebo členové rodin monarchů, tak je to veřejným zájmem. A cokoli, co se zdá být ve zdravotním stavu nesrovnaného nebo záhadného, se okamžitě stává předmětem spekulací a diskusí,“ sdělil eXtra.cz bývalý prezidentský protokolář a odborník na evropské monarchie Jindřich Forejt.

„Každý člen královské rodiny, který se potýká s nějakým zdravotním neduhem, je okamžitě v centru zájmu médií a tím pádem i veřejnosti. Netýká se to jen budoucí královny. Jakýkoli projev lidského neduhu je projevem lidskosti. Královská rodina je pod aureolou (září – pozn. red.) koruny a zdá se být nedotknutelná, proto jakmile se objeví projev lidskosti, strhne to pozornost všech. O to víc pak vnímáme, že to jsou lidé jako my. Je to pochopitelné a logické, že je to součástí veřejného zájmu,“ vyjádřil svůj názor za navenek možná až přehnané zaměření médií na zdravotní stav princezny Kate.


Kdo může za divoké spekulace

A naznačil, že „královská famílie“ si tak trochu sama může za větší zájem, než by bylo obvyklé.

„Stojí za pozornost, že Kensingtonský palác vydal zprávu o tom, že princezna z Wallesu podstoupí zákrok v londýnské nemocnici nikoli předem, jak to někdy bývá zvykem, ale až poté, co proběhl, takže ex post. Nespecifikovalo se blíž, o jaký zákrok šlo. Víme jen, že šlo o oblast břišní. A princezna byla propuštěna po poměrně dlouhé hospitalizaci, která trvala déle než deset dní,“ poukazuje na zaznamenáníhodné detaily.

„A také víme, že součástí oznámení bylo, že do Velikonoc včetně nebude vykonávat žádné oficiální povinnosti, tudíž rekonvalescence bude probíhat několik měsíců,“ vysvětlil nám Forejt podhoubí nejrůznějších spekulací poslední doby.

Omluva prince vyvolala další dohady

„Poslední spekulace vznikly proto, že princ William se minulý týden na poslední chvíli omluvil ze vzpomínkové mše za řeckého krále v kapli svatého Jiří ve Windsoru. S tím, že se omlouvá z osobních důvodů. Blíže to nespecifikoval,“ pokračuje.

„Kontantinos, který zemřel v loňském roce, byl jeho kmotrem, takže tam byly nejen příbuzenské, ale i osobní blízké vztahy. Proto se objevily nejrůznější dohady, zda osobním důvodem může nebo nemůže být manželka. Na to palác reagoval velice ostře. Důrazně oznámil, že oproti původní tiskové zprávě, která konstatovala, že princezně se daří dobře, se nic nezměnilo,“ říká znalec britské královské rodiny.


Neblahé důsledky nemoci

Ačkoli si to asi veřejnost neuvědomuje, samotná choroba Williamovy ženy přidělává Koruně trable.

„Počátkem roku během pár týdnů onemocněli dva členové královské rodiny: král sám a princezna z Wallesu. To pochopitelně zasáhlo do výkonu veřejných povinností královské rodiny. Připomínám, že král Karel III., ještě než nastoupil na trůn, byl velkým propagátorem myšlenky, že Korunu v budoucnu bude zastupovat a reprezentovat užší tým členů královské rodiny, než jak to bylo zvykem za života jeho matky. V současné době to začíná být trošku problém,“ naznačuje Forejt, který šéfoval protokolu Pražského hradu za Václava Klause i Miloše Zemana.

Ve chvíli, kdy král je v léčbě, kdy jeho snacha je také nemocná, takže i princ William se zřejmě musí víc zapojit do rodinného života a starat se o děti, jak byly dosud zvyklé, královská rodina začíná být zastupována členy, které britští novináři označují za méně známé. Jsou to sice plnohodnotní členové královské rodiny, jako například vévoda a vévodkyně z Gloucesteru nebo vévoda z Kentu, ale to jsou osmdesátníci, blíže tedy věkem spíš zesnulé královně než princi Williamovi a podobně,“ uvádí dál.


Princezna se pomalu vrací

Odmítá ale spekulace o tom, že za nemocnou Kate nedávno na veřejnosti vystoupila dvojnice. „Dopad zdravotního stavu princezny z Wallesu má tedy i toto pozadí. Ale před několika málo dny se objevila na veřejnosti. Toto vystoupení bylo z její strany určitě plánováno. Je velice pečlivá. Má v sobě smysl nejen pro styl, ale i pro povinnosti. A věřím, že cítila, že vystoupení na veřejnosti bylo žádoucí. Dopadlo také nad očekávání dobře,“ myslí si Forejt.

Připomeňte si: Protesty při korunovaci krále Karla III.


„Předpokládám, že v dalších týdnech, jak se budou blížit Velikonoce, budeme princeznu vídat častěji,“ dodal pro eXtra.cz odborník na „Royal Family“ Jindřich Forejt, který Kate, spolu s dánskou královnou Margrethe, považuje za největší naděje monarchií v Evropě.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy