Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Mezinárodní soud kvůli hitu Karla Gotta. Ladislav Štaidl obvinil slavného britského zpěváka z plagiátorství, spor se táhne roky

Mezi Ladislavem Štaidlem a Karlem Gottem bylo přátelství na život a na smrt.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 10 fotografií
soudní řízení

Od smrti českého skladatele a hudebníka Ladislava Štaidla uplynulo téměř 2,5 roku, ovšem soudní spor, do kterého se ještě během života pustil, se řeší dál a v srpnu proběhne další jednání, jak informuje deník Blesk. Štaidl se pustil do konfliktu s britským zpěvákem Jamesem Bayem, jenž měl vykrást písničku Pábitelé, kterou český hudebník napsal pro Karla Gotta.

Ladislav Štaidl byl autorem řady známých textů a melodií a právě kvůli jedné ze svých písniček se těsně před svou smrtí začal soudit. Skladatel byl přesvědčen o tom, že píseň Pábitelé, kterou složil pro Karla Gotta, později "vykradl" zpěvák James Bay. Ten měl ve svém hitu Hold Back the River použít identický nosný motiv z české skladby.

Řízení začalo v roce 2019, nejbližší jednání by mělo proběhnout 29. srpna, o čemž informoval deník Blesk. Případem se zabývá Městský soud v Praze. Po Štaidlově smrti konflikt řeší jeho syn Jiří. Zpěvák Bay a jeho spoluautor Iain Archer se obrátili na Ústavní soud. Nechtěli, aby se případem zabývaly české soudy, nýbrž britské.

Ústavní soudci žádost zamítli

Ústavní soudci jejich žádost zamítli s vysvětlením, že spor lze vést i v zemi, kde došlo k újmě. „Protože Ústavní soud nezjistil, že by napadenými rozhodnutími byla porušena ústavně zaručená práva stěžovatelů, jejich ústavní stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou,“ stojí v usnesení.

Úspěšný český skladatel Ladislav Štaidl má na svém kontě přes dvě stě hitů, které nejčastěji tvořil právě pro Karla Gotta, dále pak pro Dalibora Jandu, Daru Rolins či svou bývalou lásku Ivetu Bartošovou. Ve svých pětasedmdesáti letech zemřel na komplikace spojené s covidem. Po sobě zanechal čtyři potomky, včetně syna Artura, kterého měl právě s Ivetou Bartošovou.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy