Švédští vědci na základě více než třicetiletého výzkumu dospěli k závěru, že kdo v mládí nesnídá, může si zadělat na vážné zdravotní obtíže nebo si dokonce nenávratně poškodit zdraví.

Dlouhodobě zkoumali skupinu mladých lidí a zjistili, že ti, kteří pravidelně nesnídali, trpěli po letech mnohem častěji metabolickými poruchami, tedy cukrovkou, vysokým krevním tlakem nebo obezitou.

Školáky začali vědci sledovat již v roce 1981, zaznamenávali si, zda a co snídali, a po 30 letech u nich zjišťovali příznaky metabolicky rizikových faktorů.

Jak se ukázalo, snídání mělo určující vliv na jejich metabolické zdraví a potvrdilo se tím, že snídaně je skutečně nejdůležitějším jídlem celého dne!

Pokud se ráno pořádně nasnídáme, přijmeme později během dne méně kalorií a v pozdějším věku se prý vyhneme obezitě a diabetu. Když naopak snídani vynecháme, tíhneme automaticky k vysoce kalorickým potravinám!

Tím se vysvětluje ten náš celodenní apetit i závislost na hranolcích a oříškové čokoládě!