Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Kdo jsou dívky z Vesny, které zazářily v Eurovizi? Zpěvačka, která napsala hit Ewě Farne, i rodačky z Ruska a Bulharska

Holky to pořádně rozjely.
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 7 fotografií
eurovize

Skupina Vesna zachraňuje Česko. V letošní Eurovizi se utkalo celkem patnáct kapel a interpretů ze stejného množství zemí. Čeští fanoušci se mohou radovat, mezi deseti postupujícími do velkého finále je i česká dívčí formace Vesna. Hlasující diváky zaujala písní My Sister´s Crown. Kdo ale hudebnice z Vesny vůbec jsou?

Dívčí skupina Vesna, která v Eurovizi zastupuje Česko, se dostala do velkého finále. Zařadila se tak k dalším devíti postupujícím a bude mít šanci 13. května znovu zabojovat, tentokrát o celkové vítězství. Česko bylo zatím na Eurovizi nejúspěšnější před pěti lety, kdy Mikolas Josef vybojoval šesté místo. “Moc vám děkujeme za podporu, uvidíme se v sobotním finále!” sdílely muzikantky na svém Instagramu.

Vesna se díky Eurovizi dostala do centra pozornosti a zároveň se stala i terčem kritiky za to, že v songu členky zpívají více ukrajinsky než česky. Podle některých Ukrajinců zase text pojednávající o sesterství příliš připomíná narativ Kremlu směrem k okupované zemi. To však hudebnice odmítají.

Zpěvačka není na scéně nováčkem

Uskupení tvoří tři členky z Česka a dále jedna Slovenka, Ruska a Bulharka. Například zpěvačka Patricie Kaňok není na české hudební scéně ale rozhodně žádným nováčkem. Pro Ewu Farnou napsala hit Boky jako skříň, spolupracovala i s Lucií Bílou nebo Václavem Neckářem. “Když mi napíše Lucie Bílá, že chce text, já se zamyslím a vcítím do té osoby. Jak se cítí Lucie Bílá, když ráno vstává? Jaká jsou témata, která řeší v mysli?” popisuje tvorbu textů v rozhovoru pro frontman.cz.

Jak sama říká, Vesna byl ale zlom. “S Vesnou přišel zlom. Zachytilo to moje dozrávání v ženu,” sdělila v rozhovoru. Minulý rok prošla těžkým obdobím, cítila vyčerpání a neměla žádnou motivaci. "Měla jsem chuť hudbu pověsit na hřebík. Připadalo mi, že na naši tvorbu nikdo nečeká, a viděla jsem, jak se z toho pomalu stává spíš koníček než profese," popisuje v jednom z dalších rozhovorů. ​Zdá se, že setrvat se vyplatilo, a diváci teď uvidí již v sobotu, zda dívky dosáhnou vysněného triumfu.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy