Borůvky a quinoa, lněná semínka a kapusta, spirulina, klíčky, špenát, mangold a sladké brambory: To je jen pár potravin, které vás napadnou, když se řekne „zdravé potraviny“. Ale nezapomeňme na jednu z nejvíce podceňovaných a zároveň zdravých potravin ze všech: obyčejné sardinky

Ano, ty malé ryby, které byl váš děda zvyklý vybrat z plechovky, plácnout na kus žitného kousku chleba a zhltnout – a možná je zapít vodkou. Ať už jsou v olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě, sardinky jsou nejspíše jedna z nejlepších potravin v okolí.

Nejen že tyto malé stříbřité ryby jsou levné a mají nízké potenciálně nebezpečné kontaminující látky, jako je rtuť, ale mají také výživové hodnoty, které dokážou zázraky s vaším zdravím a tělem. Více o sardinkách najdete ZDE.

Zde jsou tři důvody, proč byste je rozhodně neměli hodit přes palubu, a několik receptů, které vám pomohou zjistit, jak chutné mohou být.

1. Omega šílenství

Jedním z hlavních důvodů, proč jsou sardinky tak „mega zdravé“, je jejich nálož základních omega-3 mastných kyselin. Akademie výživy a dietetiky doporučuje konzumovat dvě dávky tučných ryb týdně, a poskytnete pak v průměru 0,5 gramů omega-3. 85 gramů konzervovaných sardinek obsahuje přibližně 1,5 gramu omega-3 tuků. Tudíž konzumace sardinek je opravdu vhodný způsob, jak získat pro tělo to, co potřebujete.

Proč je kolem omega-3 takový poprask? Konkrétně sardinky obsahují omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA. Zpráva v časopise „Journal of Dietary Supplements“ ukazuje, že tento rybí tuk může napomoci zmírnit bolesti svalů po zátěži, a cvičení s vlastní váhou. Mohou také snižovat záněty, krevní tlak a zlepšit zdravotní stav srdce.

2. Proteinová zdatnost

Stejně jako u ostatních darů moře, jsou i sardinky plné bílkovin. 85 g-110 g sardinek v jedné plechovce má až 14–24 gramů bílkovin. Což je srovnatelné třeba s kuřecím masem. Nezapomínejte na to, jak důležitou roli mají bílkoviny při svačinách mezi hlavními jídly.

3. Mikro management (řízení)

Dalším pozitivem této malé ryby je to, že je bohatá na důležité vitamíny a minerály. Patří mezi ně i těžce získávaný vitamin D, fosfor, selen , železo a niacin . Každá plechovka sardinek dodává tělu více než je denní dávka vitaminu B12 , který potřebujeme pro zdravý nervový systém. A pokud si vyberete sardinky, které ještě obsahují kosti, získáte tak přibližně 35 % denní dávky vápníku. Recepty na sardinky

Dobře zásobené obchody nabízí jak čerstvé tak i zmražené sardinky, ale nejjednodušší způsob, jak tyto ryby konzumovat při vašem dietním stravování, je konzumování sardinek z konzervy. Značky konzervovaných sardinek se mohou lišit v kvalitě, takže vyzkoušejte několik odlišných značek a druhů, abyste viděli, které vám nejvíce vyhovují. Stačí se vyvarovat baleným sardinkám v levných, vysoce rafinovaných zeleninových olejích, které jsou plné pro-zánětlivých omega-6 tuků. (Chcete omega-3, ne omega-6.)