Jako od babičky! Díky tomuto tradičnímu receptu upečete nejlepšího beránka!
Spoustě žen se už stalo, že se velikonoční beránek nevyvedl. Buď nešel vyklopit z formy, nebo se celý rozpadl. Naše babičky takovým případům uměly předcházet a své recepty sestavovaly tak, aby se beránek vždy hned na první pokus vyvedl. Navíc ho pekly v kameninové formě, která je lepší než jakékoliv jiné. Přinášíme vám recept na beránka, po kterém se budete ještě týdny po Velikonocích oblizovat!
SUROVINY
- 100 gramů sádla
- 140 gramů másla
- 170 gramů cukru
- 4 žloutky
- citronová kůra z půlky citronu
- 250 mililitrů mléka
- 100 gramů nastrouhaných mandlí
- prášek do pečiva
- sníh ze 4 bílků
- 260 gramů polohrubé mouky
POSTUP
Sádlo, máslo, cukr a žloutky rozetřete do pěny. Potom přidejte citronovou kůru, mandle a střídavě mléko se sněhem. Jako poslední vmíchejte mouku, do které předem vmícháte prášek do pečiva. Obě dvě půlky formy na beránka (nejlépe kameninové) vymažte sádlem nebo máslem a vysypte strouhankou. Do části formy, která tvoří čumáček beránka, dejte podle velikosti jednu až tři rozinky, které vytvoří dojem, že beránek má skutečně čumáček.
Do poloviny formy s čumáčkem vlijte těsto, ideálně 0,5 až 1 centimetr pod okraj formy, aby vám při pečení nevyteklo do trouby. Druhou polovinou formy tu první přiklopte a vložte do rozehřáté trouby. Prvních 5 minut beránka pečte na 220 stupňů, poté teplotu stáhněte na 160 a pečte zhruba hodinu.