Ačkoliv začátek léta znamená pomyslný start houbařské sezony, na ten letošní asi vášniví korzáři lesů nebudou vzpomínat úplně v dobrém. Zatím prý nerostou a nerostou. Pokud lidé už nemohou bez hub vydržet, musejí vyrazit do hlubších a vlhčích lesů, kde na ně může čekat sem tam nějaký ten hříbek nebo holubinka. A co vy? Taky rádi soutěžíte v „košíkované“? Tohle je 10 zajímavostí o houbách, které je dobré znát.

1) Jedny z nejstarších zmínek o houbách pocházejí už z dob Euripida a datují se do pátého století před Kristem.

2) Termín mykologie použil jako první M. J. Berkeley, a to v roce 1836.

3) Optimální teplota pro růst hřibů je 15 až 20 stupňů. Určitě ale neplatí nabízející se rovnice: dnes prší, zítra porostou houby.

4) Ideální podmínky pro houbaření nastávají tehdy, když jsou denní a noční teploty přibližně stejně vysoké.

5) Největší houba, která v Česku roste, je vatovec obrovský, které lidově říkáme pýchavka. V průměru může mít až metr a vážit může i čtyři kilogramy.

6) Muchomůrka červená má psychotropní účinky

7) Nejdražší houba na světě je lanýž. Za kilogram této houby můžete bez mrknutí oka zaplatit až 4 tisíce eur. Roste 30 cm pod zemí a nejlépe ji vyčenichají prasata.

8) Hlíva ústřičná nám pomáhá zvyšovat imunitu. Ale pozor na tu z Polska. K jejímu pěstování prý používají pesticidy.

9) Nedovařené houby mohou způsobit žaludeční a střevní potíže. Takže hlavně dotahovat vaše kulinářské umění do konce!

10) Česká houbařská celebrita je Miroslav Smotlacha, syn Františka Smotlachy. A jednoho dne podle něj určitě pojmenují nějakou houbu.