Dáváte si k večeři jenom bílé netučné ryby, jako je třeba treska, abyste nepřibrala ani deko? Chyba! Právě mastné kyseliny, které chybí v netučných rybách, jsou totiž prevencí proti rakovině prsu!

Mastektomie alias odebrání prsní tkáně nebo dokonce celého prsu je noční můrou všech žen. A poté, co dvojitou mastektomii podstoupila i Angelina Jolie, která se k ní také rozhodla z preventivních důvodů, se zájem o předcházení rakovině zvedl přímo rapidně.

Jedním ze způsobů, jak závažnému onemocnění předejít, je pravidelná konzumace tučných ryb. Mezi ně patří tuňák, losos, makrela nebo sardinky. A z nich by se vaše jídlo mělo skládat alespoň dvakrát týdně, protože tělo si potřebné omega-3 mastné kyseliny samo vyrobit neumí.

Ptáte se, jak vědci přišli na to, že zrovna právě pojídání tučných ryb má vliv na prevenci rakoviny? Jako na většinu věcí vlastně omylem, jen to vyplynulo z jiného, stravovacího průzkumu. Časem si na univerzitách všimli, že ženy s pravidelným přísunem olejů z těchto ryb se o svá ňadra prostě bát nemusí vůbec, anebo výrazně méně.