Určitě jste se s tím už také setkali, vašemu příteli se přetrhla nit života daleko dříve, než by kdo čekal, ale jeho facebookový účet, zdá se, jako by byl pořád živ. Hesla od svého profilu nikomu nedáváme a dopsat se administrátorům, že jste pozůstalí a chcete účet zavřít, to je na velmi dlouhé lokte.

Ten ale vlastně nikdy nezmizel, zůstal i nadále viditelný pro ty, koho měl zesnulý v přátelích. Nyní ale Facebook zašel ještě dál. Účet nechává tak, jak byl v původním nastavení, tedy klidně i veřejný, protože tím dle svého vyjádření respektuje přání majitele.

Navíc se na něm může objevit takzvané Look Back video, které se hojně objevovalo na vaší zdi během 10. výročí založení Facebooku. Pokud je tedy váš kamarád facebookově činný a má otevřený profil a nedej bože o něj přijdete, v praxi to bude vypadat tak, že i po jeho smrti mu bude moci každý napsat na zeď, hrál-li hry, i nadále vám z nich bude chodit upozornění, kdokoliv si bude moci i po jeho smrti prohlížet jeho fotky a jako třešinka na dortu bude úplně nahoře vidět minutové vzpomínkové video.

Experti na sociální sítě tvrdí, že toto nemá s úctou nic společného, ale Facebook to dělá jen proto, že chce i nadále využívat data pro reklamní a marketingové účely. Jediným řešením je tedy se na svou smrt připravit a dát někomu heslo, kdo pak váš účet smaže. Ale doopravdy odstraní, ne jen nechá zamrznout. Toto si uživatelé Facebooku dodnes pletou.