Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Drsné dětství Štěpána Kozuba: Hvězda filmu Spolu čelila tvrdé šikaně. Spolužáci ho mlátili, okrádali i topili

Štěpán Kozub ztvárnil Michala, což byl dospělý muž na úrovni desetiletého dítěte.
Zdroj: Se souhlasem Bontonfilm
+ Dalších 9 fotografií
FILM

Drama Spolu vzniklo pod režisérskou taktovkou Martina Müllera a Davida Laňky. Dvouhodinový snímek je plný emocí, které v lidech zanechávají silný zážitek. V hlavních rolích se objevili Veronika Žilková, Kamila Janovičová a hlavně Štěpán Kozub, který ve snímku zářil. Jak prozradil pro Aha!, kvůli své roli dokonce navštěvoval i autistické centrum. Sám ale v minulosti prošel nepěkným obdobím.

Děj snímku Spolu se točí kolem jedné „neobyčejné“ rodiny. Tu tvoří máma a syn – kluk na úrovni deseti let, který je uvězněn v dospělém těle. K rodině se vrací i jeho sestra Tereza, která po rozchodu se svým přítelem nemá kam jít. Brzy však zjišťuje, že domácnost, kde žije máma s Michalem, se za ta léta vůbec nezměnila. Ona však ano.

Příběh filmu Spolu

Její máma pořád žije hlavně pro Michala, který má před Terezou ve všem přednost. Ona sama by tak chtěla, aby máma myslela více na sebe, ale i na ni. A tak vezme „štěstí“ do svých rukou a rozhodne se udělat zásadní krok. Všichni hlavní hrdinové předvedli excelentní výkon, včetně Štěpána Kozuba, který se musel převtělit do těla nemocného mladého muže. Kvůli své roli dokonce navštěvoval i ostravské autistické centrum.

„V centru byli autisté od dětského věku po dospělé, takže i ve věku Michala. Je ale těžké najít nějakou obecnou souvislost. Autismus se projevuje vždycky jinak, projevy jsou různorodé, záleží na tom, jakou je daný člověk osobností, kdo vlastně je. To mi trochu rozvázalo ruce. Nicméně jsem vypozoroval jednu věc... Děti i dospělí měli extrémní problém s udržením očního kontaktu. A to jsem se snažil do filmu čistě technicky dostat. Oční kontakt ne delší než dvě tři vteřiny,“ prozradil Kozub pro web Aha!

Štěpán Kozub zažil šikanu

Celé natáčení bylo pro Štěpána velmi náročné. „Všechny scény, kde se Michal objevuje, pro mě byly psychologicky namáhavé. A nejtěžší pak ty, kdy má Michal konflikt s matkou – fyzické šarvátky s Veronikou Žilkovou pro mě byly extrémně náročné, protože někde uvnitř jsem se na to pořád díval očima Štěpána Kozuba. Naštěstí jsme žádný obraz nejeli více než čtyřikrát, práce šla docela rychle,“ dodal.

Úspěšný herec a komik se těší velké oblibě, nedávno však prošel složitějším obdobím. Na začátku roku dokonce oznámil, že si dává pracovní přestávku a musí se léčit. Za Kozubovou krátkou pauzou stály zdravotní problémy, kdy se herec musel dostat z těžkého onemocnění dýchacích cest, zánětu a silného astmatu.

Doporučené video: Rozhovor s Tomášem Kozubem.

Kozub už se vrátil zpátky. Na jevišti se nebojí použít i dost nekorektní humor, kterým baví své fanoušky. On sám však neměl jen život zalitý štěstím. Jak se svěřil ve 13. komnatě, jako malý bojoval i s drsnou šikanou od spolužáků. „Nechápal jsem ve svých deseti letech, proč mě starší spolužáci bezdůvodně mlátí, nebo proč na mě někde čekají a kradou mi věci, topí mě cestou ze školy v potoce a podobně. To se dělo běžně. A já vůbec nevěděl, co s tím mám dělat,“ prozradil Kozub.

„Nechtěl jsem pak moc chodit mezi děti a vytvořil jsem si tak trochu svůj svět, kde jsem si vymýšlel různé příběhy. Ty jsem pak vyprávěl některým spolužákům a oni jim věřili. Zjistil jsem tehdy, že mě baví, když mám posluchače,“ dodal herec, jenž nedávno prošel rozvodem s manželkou, se kterou má dceru Anežku.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy