1. Evidence tržeb vešla v platnost právě dnes, 1. prosince, a zatím se týká hospod, restaurací, cukráren, kaváren, penzionů a hotelů. Za tři měsíce by se k ubytovacím a stravovacím zařízením měly připojit i obchody a později všichni podnikatelé.
  2. Stát si slibuje, že přinese miliardy do rozpočtu a narovná podmínky v podnikání. Někdo totiž daně platí a jiný ne. Podle Českého statistického úřadu se v Česku zatajuje až 170 miliard korun.
  3. Už od 1. března 2017 pak budou muset vést EET i obchodníci, a to včetně e-shopů. Jako poslední se do EET zapojí v červnu 2018 vybraná řemesla a výrobní činnosti.
  4. V roce 2018 by se do evidence tržeb měli už zapojit všichni podnikatelé v Česku. Je samozřejmě možné, že by situaci mohlo ovlivnit politické prostředí. Pokud by v té době nebyl u moci Andrej Babiš, mohla by některá politická strana mít chuť podmínky EET měnit či zcela rušit.
  5. Podle ministerstva financí přinese EET do rozpočtu až 18 miliard korun navíc na daních a na pojistném. Evidence tržeb by měla pomoct nejenom státu, ale i lidem, kteří platí daně poctivě a takzvaní neplatiči pro ně představují nekalou konkurenci.
  6. Hodně restaurací navíc zvyšuje svoje ceny, někdy až o 20 korun. Připlatíte si i za pivo a další nápoje. Restaurace se omlouvají tím, že mají teď dražší provoz, na který si musí vydělat. Podle Andreje Babiše teď zdražují hlavně restaurace, které předtím podváděly.
  7. Není trestným činem ani přestupkem, když si jako zákazník účtenku odmítnete převzít, nebo ji ještě v restauraci hodíte do popelníku.
  8. V restauraci můžete v jistých případech dostat až 3 účtenky. První účtenka je klasická za útratu. Pokud budete chtít číšníkovi dát dýško, dostanete další účtenku. A jestli se rozhodnete platit kartou, odnesete si domů třetí účtenku!
  9. Ano, EET podléhá i spropitné. Na druhou stranu spropitné je v podstatě forma daru. Jak to tedy řešit? I tady prý Babiš našel řešení. Pokud v restauraci dostane číšník dýško, které nebude započítané na účtence, evidovat se nebude. Neznamená to ale, že by nemělo podléhat zdanění. Pokud ale půjde do kapsy majiteli, elektronická evidence se ho týkat bude. Pak je samozřejmě možnost, že číšník si spropitné strčí do kapsy a pomlčí, že ho dostal. Je to v tu chvíli přestupek? To bude hodně zajímavé téma pro právníky.
  10. Podnikatelé si stěžují, že je zákon diskriminační a poškozuje je. Některé provozovny musely zavřít, protože by provoz finančně neutáhly. Je možné, že vaše oblíbená hospůdka už neexistuje. Anebo se změnila na zájmový spolek. Především na venkově takových „hospůdek“ bude přibývat. Bude tu zájmový spolek hasičů, rybářů, myslivců… Samozřejmě se tu napijete dobrého piva, koupíte si guláš. Ale nebudete v restauraci podléhající EET, budete přeci v zájmovém klubu.
  11. Ubytovací a stravovací zařízení by měly mít viditelně vyvěšenou ceduli, že jsou povinni vystavit účtenku pro EET. Pokud tak neučiní, hrozí jim pokuta až 50 tisíc korun.
  12. EET se týká i plateb kartou, voucherů nebo šeků.
  13. Výjimku mají stánky s občerstvením a farmářské trhy, které budou muset tržby evidovat až od března 2018. Výjimku zatím mají také provozovatelé tzv. minoritní činnosti – nepřevyšují vydělanou částku 175 000 Kč ročně – více k této problematice najdete ZDE.
  14. Na účtence musí být: fiskální identifikační kód, daňové identifikační číslo poplatníka, označení provozovny, ve které je tržba uskutečněna, označení pokladního zařízení, na kterém je tržba evidována, pořadové číslo účtenky, datum a čas přijetí tržby nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve, celkovou částku tržby, bezpečnostní kód poplatníka, údaj, zda je tržba evidována v běžném nebo zjednodušeném režimu.
  15. Od 1. prosince klesá DPH pro restaurace z 21 % na 15 %.