Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Depp vs. Heard: Diváci nový dokument cupují. Dělá z Amber oběť a hrdinku, zlobí se

Depp vs. Heard: Diváci dokument cupují, že dělá z Amber hrdinku
Zdroj: profimedia, koláž eXtra
+ Dalších 8 fotografií
DRAMA

Nový dokument od Netflixu Depp vs. Heard zcela jasně nadržuje Amber Heard (37). Soud, v němž Johnny Depp (60) žaloval svou bývalou manželku, skončil v loňském roce hercovou výhrou. Tento dokument se však snaží v lidštějším světle ukázat naopak Amber, což se divákům dle reakcí na ČSFD zatím moc nelíbí a vidí jej jako feministickou propagandu.

Soudní spor Johnnyho Deppa a Amber Heard

Na Netflixu měl premiéru nový dokument Depp vs. Heard. Celosvětově sledovaný soudní proces, ve kterém herec Johnny Depp žaloval svou bývalou ženu Amber Heard za pomluvu, se odehrával od 11. dubna do 1. června roku 2022. Heard se roku 2018 ve článku pro Washingtonpost označila za oběť domácího násilí, a ačkoli Deppa nejmenovala, bylo zřejmé, že v něm mluví o něm, což herci značně poškodilo kariéru. Depp po Heard požadoval náhradu škody ve výši 1,1 miliard korun. Heard podala protižalobu proti Deppovi, v níž požadovala náhradu škody ve výši 2,2 miliard korun.

Depp měl od začátku větší podporu veřejnosti. Na rozdíl od své bývalé ženy působil vyrovnaně a jeho výpovědi dávaly větší smysl. Heard naproti tomu šíleně přehrávala a pro svá tvrzení neměla dostatečné důkazy. Naopak se ukázalo, že často lhala, například při tvrzení, že 157 milionů, které dostala jako rozvodové vyrovnání, dala na charitu. Dle audiozáznamů se také ukázalo, že agresorem měla být ona. Podle soudní psycholožky herečka trpí hraniční poruchou osobnosti a histriónskou poruchu osobnosti, která se projevuje sklonem k dramatizaci banálních konfliktů, přehnanou teatrálností, citovým vydíráním, manipulací s lidmi a neadekvátní afektivitou.

Velká prohra pro MeToo

Soudní verdikt tehdy dopadl ve prospěch Deppa, který vysoudil přibližně 334 milionů korun. Amber Heard však alespoň prokázala pomluvy proti své osobě, a tak jí měl Johnny Depp vyplatit 44 a půl milionu korun. Přesto se ji nový dokument rozhodl vybarvit jako oběť a nezmínit všechna fakta prokazující její vinu.

V poslední části dokumentu po vyřčení verdiktu se mnoho lidí staví na stranu Amber, kterou stále berou jako oběť. Podle některých šlo jen o soutěž popularity, ve které vyhrál sympatický slavnější herec s osobním kouzlem, ve kterém prostě lidé nechtějí vidět násilníka. 

Naproti tomu nesympatická lehce labilní žena byla umlčena, což jen odradí další lidi, aby nahlásili domácí násilí. Komentátorka Leeja Miller to v dokumentu přímo konkretizuje: "Heard údajně dělala v jejich vztahu dost podlý věci. Ale na druhou stranu se mi nelíbí, jak na ni každý den celý svět velmi nehumánně útočí. Pro oběti násilí to znamená, že jich přijde ještě míň týrání nahlásit. Zvláště, pokud jste nebyli dokonalí ve svém vztahu s tyranem. Pokud nejste dokonalá oběť, protože jste něco provedli, bránili se, nejste bezbranná oběť, svět vás poctí salvou nadávek."

Propaganda týmu Amber

Na ČSFD převážně právě z důvodu opěvování Amber Heard neslaví dokument se svými 59 % velké úspěchy. "Není divu, že to má na ČSFD podstatně víc než na IDMB. Podstatně větší část anglického světa celý soud sledovala a tuhle účelovou propagandu 'týmu Amber' prostě nestráví. Výraz 'dokument' by se v kombinaci s tímto odpadem neměl vůbec používat. Jde totiž o účelově sestavenou propagandu, která manipuluje s fakty, vytrhává z kontextu, záměrně opomíjí důležité informace, které u soudu zazněly," napsal například uživatel zeďa.

"Každý na tenhle proces má svůj názor, ale tenhle dokument je vytvořen a sestřihán tak, aby podporoval Amber. Chybělo mi tam 'jar of cocaine' a přiznání, že s tím Jamesem Francem a Elonem Muskem měla opravdu poměr - jsou videa i fotky, které byly u soudu. Tohle rozhodně není dobře udělaný nezaujatý dokument se všemi fakty," doplňuje SmajdalfCZ1. Jar of cocaine se stalo internetovým memem. Když Amber Heard vypovídala, tvrdila, že měl 'jar of cocaine', tedy sklenici kokainu. Johnny je následně viděn, jak šeptá 'jar of dirt', tedy sklenici špíny, svému právníkovi, čemuž se oba pousmějí. Šlo o odkaz na scénu z filmu Piráti z Karibiku, kde je vidět, jak Jack Sparrow škádlivě drží sklenici špíny a hravě říká: "Mám sklenici špíny. Hádej, co je v ní?"

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy