Kdo jste někdy jedli ústřice, víte, že to chutná jako moře samo, obsah jódu a lehká slanost vyvolávají pocit, že jste právě na dovolené, naloženi celý den ve vlnách. A pokud vám vzpomínky vyvolané talířem ústřic přijdou příliš drahé, můžete se vrátit do letních časů pomocí piva.

Britský pivovar Seaside totiž právě nyní chystá na trh nové, ústřicové pivo. Pivovar leží na Swansea Bay ve Walesu a je to vlastně typický pub s vlastním pivovarem. Rob Turner, vrchní sládek, se nebojí, že by o pivo nebyl zájem.

„Dneska se ústřice vnímají jako něco pro boháče a pro snoby, je to velmi drahé jídlo. Ale ve viktoriánských časech byly ústřice každodenním jídlem, lidé je sbírali na břehu a byl to dostupný a levný pokrm. Chceme je vrátit na výsluní právě naším pivem, chuť ústřic totiž vyvolává pocit, že na jazyku cítíte samotné pobřeží,“ řekl Turner pro britské noviny Mirror.

Pivo bude černé a pivovarníci si slibují jeho poptávku zejména u surfařů, kteří mořem žijí i ve své volné chvíli a zejména mezi nimi by se ústřicové pivo mělo stát hitem. A kdo jej chcete ochutnat, ve Walesu budete mít šanci asi tak za půl roku.