Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Co se jí po Vánocích? Návštěvy si libují ve svíčkové či kachně, vhod přijdou i chlebíčky

Nebo podle receptu na pečenou kachnu plněnou červeným zelím.
Zdroj: Se souhlasem Toprecepty.cz
+ Dalších 6 fotografií
Vánoce

Štědrým dnem Vánoce nekončí, následují dva vánoční svátky - Boží hod a svátek svatého Štěpána. Tyto dny jsme zvyklí prožívat s rodinou, setkáváme se s našimi nejbližšími a k tomu patří dobré jídlo a pití. Na čem si obvykle pochutnáváme?

Hlavně si konečně odpočinout!

Ráno na Boží hod si rádi pochutnáme na vánočce a k obědu často máme znovu to, co bylo předchozí den k večeři. V mnoha rodinách to je oblíbený bramborový salát a řízky. Buď máme ještě z kapra, nebo se dochystají nové. Nejlepší je, když si můžeme odpočinout, nemusíme vařit a máme čas na rodinu. Pokud odoláme pohádkám, prospěje nám delší procházka a pobyt na čerstvém vzduchu.

K večeři si připravujeme chlebíčky, mlsáme cukroví a dopřejeme si hodně ovoce. Na odlehčení vydatného jídla připravujeme ovocné saláty. Kromě nakrájených jablek a hrušek do nich použijeme exotické ovoce, které mu dá výbornou chuť a pěknou barevnost. Salát doplníme předem namočenými vlašskými ořechy nebo nakrájenými mandlemi. Při podávání ho můžeme ozdobit kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany, navrch nastrouhat kousek čokolády a šikmo vložit oplatku nebo sušenku. Originálním počinem je ovocný sálát v grepu.

Co se jí na Štěpána? Oblíbená je kachna

Na Štěpána se často schází širší rodina a k tomu opět patří dobré jídlo. Někteří nedají dopustit na svíčkovou omáčku a v mnoha rodinách se tradičně připravuje k obědu vývar s knedlíčky a jako hlavní chod knedlíky se zelím a pečenou kachnou nebo jinou drůbeží. Kachnu můžeme připravit podle receptu na oblíbenou pomalou kachnu nebo receptu na pečenou kachnu plněnou červeným zelím.

Nepostradatelné chlebíčky

Pokud se rodinné posezení protáhne, na řadu přijdou opět chlebíčky, očka nebo obložené talíře. Na tác narovnáme další dávku cukroví a všem je nám spolu příjemně. Chlebíčky zdobíme podle vlastní fantazie, ale vždy se hodí dobrá pomazánka, kterou použijeme jako základ. Levnou a přitom chutnou surovinou do základní pomazánky jsou vařené brambory. Když je použijeme, chlebíčky zároveň trochu odlehčíme, co se týče kalorické vydatnosti. Inspirovat se můžeme podle následujících receptů na pomazánky:
- Pomazánka na obložené chlebíčky z vařených brambor

V jednoduchosti bývá síla

Následující dny v týdnu mezi svátky připravujeme již lehčí stravu. K chuti nám přijdou jednoduchá rychlá jídla. Volné dny často raději využijeme na procházky a výlety než na dlouhé postávání u sporáku. Těšíme se na příjemná setkání s přáteli během dlouhých večerů.

Naše hosty určitě potěší chlebíčky, bohatě zdobené a namazané chutnými pomazánkami. Můžeme připravit zapékané bagety nebo domácí dobroty z listového těsta. Na mlsání je stále dostatek cukroví.

Zlatým hřebem pohoštění může být některý z chutných pohárů, které nám sice nedají mnoho práce, ale krásně vypadají a skvěle chutnají. K vyzkoušení se nám nabízí některý z osvědčených receptů – Krtkův pohár, pohár Míša nebo pudinkový pohár se smetanovo-kávovou čepičkou.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy