Co tak zázračného přidal do svých pokrmů mladý a nadějný kuchař? Pokřivená mrkev, menší červená řepa, brambory či atypicky zabarvené jablko, to jsou druhy zeleniny a ovoce, které se běžně v obchodech neprodávají. Společnost Tesco, která dlouhodobě bojuje proti plýtvání potravin, právě tuto zeleninu a ovoce nabízí svým zákazníkům pod názvem „Dokonale nedokonalá.“

Jedná se právě o zeleninu a ovoce, které svým tvarem, barvou nebo velikostí neodpovídá běžným standardům. Chuťově a kvalitativně jsou ale k nerozeznání od svých krásnějších protějšků. Mohli se o tom přesvědčit i účastníci tzv. křivé večeře v Café AdAstra, kde zaměstnávají nezaměstnatelné a spojují nespojitelné. A právě na tomto unikátním místě nachystal své netradiční tříchodové menu sestavené právě z křivé zeleniny a ovoce vítěz soutěže MasterChef Roman Kotlář.

Křivé ovoce a zelenina je kromě odlišného vzhledu k nerozeznání od ostatních druhů a chuťově si s nimi v ničem nezadá. Své o tom ví i kuchař Roman Kotlář: „Zprvu jsem měl z přípravy jídel trochu obavy, ale později jsem byl rád, že mohu využít právě netradiční tvary. Jsem moc rád, že tato zelenina a ovoce nekončí v kompostech a dostává druhou šanci,“ říká Kotlář, který připravil na večeři netradiční tříchodové menu. Jako studený předkrm se podávala červená řepa, kravský sýr a hroznové víno. Hlavní chod obstaral selečí hřbet, brambora, mrkev a křen.

Sladkou tečkou na závěr pak byl dezert v podobě jablka, vlašských ořechů, rebarbory a koňaku. Celé menu bylo skvěle chuťově sladěné, lahodilo i oku a nikoho nenechalo na pochybách, že křivá zelenina a ovoce jsou chuťově a kvalitativně k nerozeznání od standardních kusů. Dokonale nedokonalou zeleninu a ovoce nabízí společnost Tesco ve 23 vybraných obchodech po celé republice. Tímto krokem pomáhá ve spolupráci se svými dodavateli snižovat plýtvání potravin, protože běžně se tato zelenina a ovoce na pult k zákazníkům nedostane.

Podívejte se do galerie, jaké kouzelné pokrmy dokázal Roman vytvořit.