Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Čísla nakažených opět prudce stoupají. Lidé mají strach z nové mutace

Koronavirus: Čísla opět stoupají!
Zdroj: profimedia
Koronavirus

Laboratoře v Česku v úterý odhalily 10.169 případů koronaviru. Poprvé za dva týdny tak přibylo více než deset tisíc nakažených. Minulé úterý byl nárůst zhruba o tisíc případů nižší. V nemocnicích je s covidem 2854 pacientů, z toho 506 v těžkém stavu. Opět vzrostlo incidenční číslo. Na 100.000 obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 368 nakažených, o deset více než v úterý. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Od začátku epidemie v březnu 2020 se v ČR potvrdilo již více než 2,5 milionu případů koronaviru. Z nákazy se dosud vyléčilo zhruba 2,4 milionu lidí, s covidem naopak zemřelo 36.397 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

V prosinci epidemie zpomalovala, v posledních dvou dnech ale počty nově nakažených v mezitýdenním srovnání rostou. Odborníci očekávají, že bude nových případů dále přibývat kvůli nakažlivější variantě koronaviru omikron. „Nárůst incidence by nastal v lednu i bez omikronu se samotnou deltou, ale za další stoupání bude už zodpovědný hlavně omikron, který deltu rychle nahrazuje a vytěsňuje," sdělil ČTK v úterý epidemiolog Rastislav Maďar. Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) může vlna omikronu přinést až 50.000 nových případů denně a kolem 7000 nakažených v nemocnicích.

Nová děsivá varianta

Ve Francii navíc byla před několika dny objevena nová varianta koronaviru, nyní známá jako B.1.640.2. „V tuto chvíli toho nelze o nové variantě moc říci,“ uvádějí lékaři, kteří jí teprve zkoumají. I přesto z ní však mají lidé strach, protože mnoho nových zmutovaných variant bývá nakažlivějších.

Nejznámější varianty koronaviru jsou alfa, delta a omikron. První zmiňovaná byla nejdříve známá jako britská mutace. Byla podstatně infekčnější než původní virus a byla to právě ona, která dala vzniknout dalším variantám beta, gama a delta. Lidé nakažení tímto typem měli častější bolesti hlavy a horečky, zatímco ztráta chuti a čichu nebyla tak častá.

Ke konci roku 2020 se objevila delta, která začala všechny děsit. Původ má v Brazílii a Jihoafrické republice a britští vědci odhadují, že tato varianta je o 40 až 60 % nakažlivější než alfa a asi o 225 % nakažlivější než původní varianta viru.

Minulý rok na podzim se Česko dočkalo další varianty s názvem omikron. Pochází z Jihoafrické republiky a odhaduje se, že právě tato varianta je ještě dvakrát až třikrát nakažlivější než delta.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy