Malé a chutné plody malin v sobě skrývají velkou léčivou sílu, kterou byste do sebe teď měli tlačit po hrstech!

Máme pro vás 8 neprůstřelných důvodů, proč se malinami cpát ostošest.

1. Plod složený z drobných kuliček červené barvy je doslova rostoucí lékárnou. Má velice silné antioxidační a antibakteriální účinky. Čím je malina tmavší, tím je koncentrace tohoto barviva a tedy i antioxidantů vyš­ší.

2. Produkty z malin jsou proto účinné při horečnatých a zánětlivých onemocněních, mezi která patří například zánět průdušek nebo revma. Jsou dokonce doporučovány i u Alzheimerovy choroby.

3. Vitamin A spolu s přírodním barvivem antokyanového zbarvení brání změnám očí, které způsobují šeroslepost a zákaly.

4. Při látkové výměně pomáhá komplex vitaminů B. Zároveň také působí proti stresu a migréně.

5. Minerální látky fosfor a železo pomáhají při krvetvorbě, správné funkci srdce a nervové soustavy a vápník se zas stará o zdravé kosti a zuby. Na mužskou i ženskou sexuální výkonnost příznivě působí zinek, který je v zrnkách.

6. Maliny se doporučují i při léčbě cukrovky. Snižují hladinu cukru v krvi, čímž bojují s cukrovkou i jejími přidruženými onemocněními.

7. Britské a americké výzkumy dokázaly, že toto ovoce snižuje ranní nevolnosti těhotných žen. Vhodné jsou i při ženských potížích spojených s menstruačním cyklem.

8. Ketony získané z malin jsou v Japonsku používány ve formě tablet nebo náplastí jako doplněk stravy při hubnutí. Čerstvé plody jsou vhodné při jakékoliv dietě, protože zasytí a podpoří trávení. Také odvodňují organismus a čistí střeva, což podporuje správné fungování organismu. Přitom mají jen 240 kJ na 100 g ovoce.