Cukr

Po cukru sice každý z nás zažívá euforii, jenže ta je bohužel jenom dočasná. Obvykle se potom dostaví nepříjemné pocity. Člověk je po cukru podrážděný a mrzutý. Zároveň má i pocity viny, že si dopřál sladké. Jednoduché cukry totiž způsobují kolísání hladin cukru, a to vede ke špatné náladě. Nevyhýbejte se ale jen sladkému. Cukr obsahují i hranolky, omáčky, zavařená zelenina, uzeniny nebo salátové dresinky.

Glutaman sodný

Tohle dochucovadlo je jedno z nejpoužívanějších v potravinářském průmyslu. Najdeme ho ve všech fast foodech, bramborových lupíncích, v mražených jídlech, v asijských a mexických jídlech, omáčkách, kořenicích směsích i polévkách. Obsahuje totiž glutamanty E621–625 a kvůli nim můžete pociťovat deprese, změny nálad, poruchy spánku nebo podrážděnost.

Aspartam

Tohle nejznámější umělé náhradní sladidlo je obsaženo v mnoha limonádách, Může způsobit bolesti břicha, artritidu, astma nebo bolest svalů. Negativně ovlivňuje i nervovou soustavu, narušuje hormonální rovnováhu a ovlivňuje naše chování. Můžeme se po něm cítit mrzutí a dostavit se může i deprese.

Potravinářská barviva

Tato barviva se přidávají do ovocných nápojů, sladkostí, cereálií, pečiva, léků, uzenin i mléčných výrobků. Mohou způsobovat alergické nebo astmatické reakce. Sice není prokázané, že přímo způsobují depresi nebo úzkost, ale spousta lidí je po nich přešlá a mrzutá.

Bílá mouka

Ani bílá mouka tělu moc neprospívá. Když si pochutnáte na bagetě, těstovinách nebo pizze, může vám to pěkně pokazit náladu. Jednoduché cukry z bílé mouky totiž způsobují, že vám kolísá hladina cukru v krvi. Máte tak větší chuť na sladké a můžete být podráždění. Dostavit se mohou i bolesti hlavy a neklid.