Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Český Tom Cruise lítá v dluzích: Gustav Bubník visí skoro 4 miliony, splácí podivně a nepravidelně

Gustav Bubník v roce 2023.
Zdroj: herminapress
+ Další fotografie
PENÍZE

Už léta mu nemohou přijít na jméno některé známé české umělkyně, u kterých si objednal práci, za kterou nikdy nezaplatil. Herec a především dabér Gustav Bubník (61), jehož hlasem v Česku promlouvají například Tom Cruise nebo Charlie Sheen, nasekal dluhy za zhruba 3,6 milionu. Stačí mu ale nyní pár let splácet docela směšnou měsíční částku, zaplatit zlomek dluhů a je ze všeho venku. Má to ale háček: podle zpráv insolvenčního správce, které jsou k vidění v insolvenčním rejstříku, herec úhradu částky sem tam minimálně vynechal. A to se nesmí.

Gustav Bubník: Sedmnáct exekucí a 3,6 milionu dluhů

S jeho hlasem má většina Čechů, Moravanů a Slezanů spojené dva herce, Toma Cruise a Charlieho Sheena.

Hlavně první z nich je neskutečně pracovitý muž a za svou hereckou kariéru vydělal stamiliony dolarů, ne-li již miliardy.

Jeho dabér Gustav Bubník je na tom opačně. Je vyhlášený dlužník. Když už měl na krku sedmnáct exekucí a věřitelé po něm chtěli částky přesahující 4,3 milionu korun, v roce 2022 se rozhodl ze všeho dostat vyhlášením insolvence. Z insolvenčního rejstříku pak vyplývá, že z celkové sumy dluhů jednu částku kolem milionu a půl herec popřel. Soud nakonec přiznal existenci části dluhu ve výši 848 tisíc, zbylou částku (prý promlčené úroky) zamítl. Ve věci běží odvolání.

Smutné je, že má jít o dluh starý téměř čtvrt století…


Zvláštní tvrzení v rozsudku

„Dlužník je fyzickou osobou, u které není dána překážka pro podání návrhu na povolení oddlužení, neboť žádný z věřitelů netvrdil, že jeho pohledávka má původ v podnikatelské činnosti dlužníka,“ stojí v usnesení soudu o schválení insolvence. To zní zvláštně, když před šesti lety řada umělců eXtra.cz sdělovala, že jim Bubník právě kvůli svým problémům se svou podnikatelskou činnosti nezaplatil honoráře za odvedenou práci v divadle, které si v té době otevřel.

Mezi věřiteli jsou různé banky, řada exekutorů, pražský Dopravní podnik (patrně kvůli jízdě načerno), finančák, sociálka, zdravotní pojišťovna nebo firmy, které vykupují dluhy od třetích stran. Žádný z herců a hereček tam ovšem přímo uveden není. Pohledávky některých z nich se ale čistě teoreticky mohou skrývat právě pod zápisy exekutorských úřadů.

Pokud ano, pak by nebyla pravda, že mu nic z dluhů nevzniklo z jeho podnikání.

Věděl, že nezaplatí, padla kritika

Co umělci, z nichž někteří skutečně hrozili soudy a žalobami, o Gustavovi říkali?

„Věděl, že má sedmnáct exekucí, a přesto šel do provozování divadla s tím, že nám žádné peníze nedá. Od lidí vybral za naše představení dvojnásobek toho, co nám měl dát, přesto jsem peníze doteď nedostala,“ sdělila nám například šéfka divadelní agentury Dana Homolová. Mezi věřiteli byla i rozezlená Michaela Dolinová, dcera Jany Šulcové Rozálie Víznerová nebo Vilma Cibulková a mnozí další.


Podivné neplacení

Bubník má nyní ve své insolvenci splácet 15 tisíc měsíčně (po třech letech s takovou uhradí necelých 12 procent celkové výše dluhů, po pěti maximálně 20 procent), ale zdá se, že to docela vázne.

Ze zpráv insolvenčního správce totiž vyplývá, že Gustav Bubník minimálně v minulosti splátku neposílal s úplně železnou pravidelností.

Například v 3. až 12. měsíci 2021 dorazily peníze spořádaně a včas tak, jak měly, insolvenční správce dále uvedl, že i v třetím a čtvrtém měsíci 2022 vše bylo také ok, ale v pátém a osmém měsíci toho samého roku už údajně nepřišla ani koruna.

Nevíme důvod, vynechání tolika splátek za sebou už by ovšem mohlo být teoreticky důvodem ke zrušení oddlužení.

To nicméně zatím platí. Co je ale zvláštní: z redakční praxe s řadou insolvenčních případů víme, jak jsou insolvence pečlivě dokumentovány a soudy dlužníky i správce jejich insolvence hlídají, takže se on-line u každého oddlužení obvykle objevuje třeba i deset úkonů ročně. Zde ale poslední úkon překvapivě přišel v červnu před dvěma lety. Od té doby nic. To je opravdu velmi neobvyklé.


Bere majlant, tvrdila Cibulková

Byl to sám Bubník, kdo navrhl, že by coby osoba samostatně výdělečně činná splácel patnáct tisíc měsíčně s tím, že to je přesně jeho měsíční příjem.

Je ovšem zvláštní, proč tak málo, alespoň když to porovnáme s tím, co o jeho výdělcích tvrdí jeho slavná kolegyně.

„Divadla vznikají a zanikají, není v tom sám. Proto se na něj nehněvám. Že by našimi penězi lepil své dluhy, tomu nevěřím. Vím od něj, že si vydělá velké peníze v dabingu a že nikdy žádné dluhy neměl,“ tvrdila pro eXtra.cz Vilma Cibulková v roce 2018. Pravda je, že podle webu Dabingforum.cz muž dál natáčí, ale už neúčinkuje zdaleka v tolika titulech jako před lety.

Uvidíme, jestli se insolvence opět někdy rozhýbe a zda problémový dabér splatí, co splatit má. Nebo jestli bude následovat další kolegy, kterým pro nespolehlivost v placení zrušili jejich insolvence.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy