Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Autobus řídil v trepkách, zabil Kubíka (†7): Karel dostal směšný trest

Nehoda autobusu ve Slaném: Řidič odešel od soudu s podmínkou
Zdroj: Policie ČR, koláž eXtra.cz
+ Další fotografie
Trest

Na začátku června minulého roku došlo ve městě Slaný na Kladensku k tragické události. Řidič autobusu najel do skupiny lidí, na místě bylo několik zraněných a sedmiletý Kuba přišel o život. Kladenský soud nyní vyřkl verdikt.

Tragická dopravní nehoda, při které řidič autobusu najel do skupiny lidí, se odehrála loni v červnu na autobusovém nádraží ve Slaném na Kladensku. Řidiči autobusu Karlu P. se podle měl zaseknout plyn a následně měl najet na ostrůvek, na kterém stáli lidé, mimo jiné malí bráškové. Jeden z nich, sedmiletý Jakub navštěvující první třídu, nehodu nepřežil.

V úterý 26. října uložil kladenský soud řidiči trest. A to podmíněný trest 12 měsíců s odkladem na 24 měsíců a také zákaz řízení na tří roky. Řidič Karel P. se podle soudu dopustil usmrcení z nedbalosti, protože nesprávně reagoval na vzniklou situaci. Řidičův obhájce se odvolal a trvá na tom, že je jeho klient nevinný.

Řidič nesprávně manipuloval s pedálem

V rozsudku soudce připomněl, že měl na sobě řidič nevhodnou obuv, a to pantofle. Řidič prý nesprávně manipuloval s pedálem, čímž aktivoval systém, který způsobil nepřiměřené zrychlení autobusu. Následně měl strhnout řízení a autobus se tak nasměroval do hloučku dětí, které seděly na obrubníku.

„Řídil v nevhodné obuvi, nevěnoval se řádně řízení a nepřizpůsobil rychlost prostoru nádraží a konkrétním podmínkám. Nesprávnou manipulací uvedl autobus do vysoké rychlosti a nezvládl řízení,“ uvedl soudce Štěpán Jirounek: „Nejednal jste jako profesionální řidič."

Malý Kubík, který nehodu nepřežil, jezdil pravidelně stejnou linkou do vesnice nedaleko Slaného, kde bydlel s početnou rodinou. V den, kdy došlo k tragédii, se Kuba vracel domů i se starším bráškou, bohužel domů se rodičům vrátil už jenom jeden ze synů.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy