Pojídání koniny o silvestru je podle pověry, známé hlavně na Heřmanovoměstecku, dobré pro prosperitu v příštím roce a taky je konina dobrá na nervy, takže se není co divit, že v domácnosti Veroniky Žilkové a kdysi vedoucího mordparty pražské kriminálky a dnes náměstka ministra vnitra Ivana Tomečka se zřejmě právě kvůli hodokvasu objevil poník, který sice vypadá, jako by ho vyhlášená hysterka a zasloužilá matka Žilková koupila k Vánocům Kordulce, ale realita bude možná jiná.

Na statek mezi Statenicemi a Černým volem, kde má rodinný klan zřejmě pronajatou spižírnu a nedaleko jsou vyhlášená jatka, přivezli vyděšeného poníka a na jeho na první pohled první, ale v reálu možná poslední cestu ho přišla vyprovodit sama Žilková.

Důvod měla spíše prozaický, bylo potřeba zkontrolovat, zda je zvíře řádně vypasené a bude dost masa pro celou famílii, což herečka zřejmě neshledala, a ještě na poslední chvíli budoucího exponíka dokrmovala něčím, co nechala hubnoucí a zvracející Agáta, aby trochu přibral na váze, než půjde do guláše!

O rodině se prý v okolí Suchdola říká, že vaří koninu podle prastarého tajného receptu famílie Prachařových, podle kterého dodnes vaří celý klan, a každý rok se údajně nejvíc štengrují v chutnosti Dana BatulkováLindou Rybovou, které dříve bojovaly o vola, a vzájemnou nevraživost údajně promítají právě do souboje o guláš z koniny, která je vynikajícím masem a rozhodně by se u nás měla konzumovat ve větším množství.

Vždyť není krásnějšího pohledu na svět než ze sedla koně, pokud se na něj ovšem nekoukáte od stolu s gulášem.

Koňský guláš, u Prachařů pro lepší chuť údajně používají psí sádlo místo klasického:

3 – 4 hřebíčky

800 g cibule

1 g bílého pepře

1 dl piva 12°

1 lžička soli

2 stroužky česneku

1 200 g koňského masa

200 g sádla

1 balíček debrecínské mleté papriky

Cibuli nakrájíme nadrobno (na větší kousky bychom museli déle čekat) a osmahneme dohněda na vepřovém sádle. Přidáme dobrou mletou papriku (nejlépe debrecínskou) a necháme ji o něco déle zpěnit (asi 3 minuty), poté zlehka zaprášíme čerstvě mletým bílým pepřem. Vše připravujeme za stálého míchání, není nic horšího v jídle než přismahlý základ, to raději vše znova.

Do tohoto základu přidáme koňské maso nakrájené na kousky dle zvyku (doporučuji tak 2×2 cm), koňské maso je tužší. Dále přidáme sůl, 3 – 4 hřebíčky a na mírném ohni restujeme, dokud se maso celé nezatáhne (neustále míchat), pak podlijeme menším množstvím piva (12°) a necháme pod poklicí dusit. Neustále hlídáme, promícháváme a podléváme. Protože je koňské maso tužší, trvá nějakou dobu, než změkne (dle velikostí kousků 2 – 3 hod.). Na závěr rozmáčkneme do koňského guláše 2 stroužky česneku. Možná se to zdá moc, ale koňský guláš je hotový v okamžiku, kdy je maso měkké, nemusí se zahušťovat zásmažkou, pokud poměr maso a šťáva je asi 1:2.

Jako příloha ke koňskému guláši může být cokoli od knedlíku, chleba i rohlíku…

Zítra si napíšeme něco o tom, jak prý vaří Naďa Konvalinková na Nový rok psa na česneku a Vláďa Hruška doporučí něco slavnostního do třiceti korun na novoroční oběd z mikrovlnky s menším výkonem (aby se ušetřilo i za proud).