Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Adam Vojtěch pro eXtra.cz: Proč mají očkovaní proti neočkovaným výhody, i když také šíří covid

Adam Vojtěch: Proč mají očkovaní proti neočkovaným výhody
Zdroj: profimedia
OBRANA

V diskusích se slovo covid a vše kolem něj skloňuje už déle než 21 měsíců. V poslední době se ukazuje, že očkovaní končí v dost vysokém počtu v nemocnicích, a už se ví, že covid mohou šířit dál, přesto nemusí prakticky nikde prokazovat bezinfekčnost. Jak to obhajuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch?

Povinně-nepovinné očkování

Může to působit jako absurdní situace. Vláda se dušovala, že z neočkovaných nebudou občané druhé kategorie, ale podle názorů řady občanů je skutečnost jednoznačná: kdo si nenechá aplikovat vakcínu, je mu život ztěžován všemi způsoby natolik, aby ho to donutilo očkovat se. O dobrovolnosti očkování se prý už prakticky nedá psát, maximálně s humorem a v uvozovkách. Mnozí překážky pro neočkované považují pomalu za formu státní šikany či teroru.

Proto možná není divu, že někteří lidé bijí na poplach, že očkovaných jsou plné špitály, vakcína tedy nebrání přenosu a šíření viru, přesto ti, kteří se už nechali vakcinovat, nemusí téměř nikde testy předkládat. Neočkovaní přitom vždy a všude.

Jak je to možné?

Adam Vojtěch: Proč očkovaní šiřitelé nemusí na testy

Redakce eXtra.cz oslovila ministra zdravotnictví, který protežování očkovaných brání.

„Z odborných studií vychází, že očkovaní šíří virus velmi krátkou dobu a především v podstatně menším množství. Proto v ČR, podobně jako v ostatních státech, nemusí očkovaní předkládat výsledky testů na covid,“ vysvětluje dosluhující šéf resortu Adam Vojtěch pro eXtra.cz.

Je otázkou, zda toto jako vysvětlení bude kritikům vládní politiky stačit.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy