Jestli patříte mezi ty, co udělají rádi něco pro své zdraví, pak vás určitě bude zajímat těchto 7 nejzdravějších potravin světa. Jde o známé potraviny, o jejichž blahodárném účinku zřejmě nemáte ani tušení. Tady jsou!

1. Zázvor

Surovina, ze které asi většina z nás dělá jen čaj, je opravdu léčivá. Aktivuje totiž srdečně-cévní systém a snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech. Zázvor se dá použít i jako dochucovadlo pokrmů, a to většinou asijského rázu. Úžasný zázvor má i protizánětlivé účinky a právě proto po něm v době nachlazení saháme všichni.

2. Česnek

Zázračné účinky česneku znaly už naše babičky. Díky tomu, že je bohatý na minerály a vitaminy, působí jako přírodní antibiotikum. Obsahuje totiž látku zvanou aliin, která se přeměňuje na alicin, tedy antibiotikum. Také česnek dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi a chrání nás i před cévními onemocněními. Česnek je tedy velmi prospěšný pomocník.

3. Avokádo

Jediná potravina, kterou nemusí znát všichni, je avokádo. Jde o zdroj bohatý na minerální látky, jako je měď, magnezium nebo fosfor. Dále obsahuje vitamin C, E, K, H a mnoho dalších. Je bohatý na zdravé a kvalitní tuky, takže jeho konzumací určitě nešetřete. Z avokáda se dá udělat spousta studených i teplých pokrmů.

4. Rajčata

Nejen že jsou rajčata bohatá na vitamíny a minerály, dokonce obsahují lykopen, což je velmi důležitá složka stravy. Právě tato složka ochrání naše tělo před volnými radikály, chrání celé tělo a přispívá k dobrému fungování prostaty.

5. Citron

Nejen citron, ale veškeré citrusové plody obsahují vysokou dávku vitaminu C. Pokud si tedy dopřáváme dostatek citrusů, zlepšuje se nám náš imunitní systém. Právě proto se doporučuje jeho konzumace hlavně v období nachlazení.

6. Ořechy

Tělu nejvíce prospěšné jsou vlašské ořechy. Právě ty obsahují polyfenoly a antioxidanty. Dále jsou ořechy bohaté na fosfor a draslík, což je dobré pro kardiovaskulární soustavu. Ořechy jsou zdraví velmi prospěšné, ale také jsou velmi tučné, a proto to s jejich konzumací nepřehánějme.

7. Jogurt

V jogurtu jsou zdraví prospěšné jeho bakterie mléčného kvašení, které pomáhají udržet správnou rovnováhu mikroflóry ve střevech. Dále tyto bakterie povzbuzují náš imunitní systém, takže s konzumací nešetřeme.