Tahle dřevokazná houba, která v přírodě roste převážně na listnatých stromech, extrémně prospívá našemu organismu.

Ne nadarmo se jí v Japonsku proto přezdívá elixír věčného mládí.

Tohle je 7 důvodů, proč byste ji do svého jídelníčku měli zařadit i vy.

1) Obsahuje vitaminy skupiny B, vitaminy C, D a K, dále draslík, zinek, selen, bílkoviny, mastné kyseliny a vlákninu. Zkrátka kompot zdraví prospěšných látek!

2) Hlíva ústřičná je velmi prospěšná při snižování hladiny cholesterolu a ukazuje se, že při jejím dlouhodobém užívání se snižuje poškození cév a působí dobře na srdce.

3) Pokud se obáváte podzimního nastuzení a chřipkového období, vězte, že hlíva posiluje imunitní systém a pomáhá předcházet infekčním chorobám.

4) Ocení ji především starší ročníky, protože konzumace hlívy pomáhá uvolňovat ztuhlost kostí, svalů a šlach.

5) Díky hlívě se budeme nejen cítit, ale i vypadat lépe. Pomáhá totiž při léčbě kožních ekzémů, alergií a bradavic.

6) V průběhu posledních padesáti let se postupně zjistilo, že jedlé houby obsahují látky, které potlačují výskyt rakoviny. Při jednom z pokusů dokonce zjistili, že hlíva ústřičná ve stravě snížila množství nádorů v tlustém střevě u pokusných potkanů.

7) Látka beta 1,3 D glukan obsažená v této houbě působí vysoce účinně proti nádorovým buňkám a podporuje imunitní pochody v těle. Kromě toho působí blahodárně na organismus po chemoterapii a podporuje regenerační procesy v těle.