Pokud řešíte kvalitu potravin, obsah tuků a cukrů a vyváženost stravy, neměli byste zapomínat ani na nástroje, kterými jídlo připravujete.

Tohle je skrytých 5 zabijáků ve vaší kuchyni.

1) Teflonové pánve

Když se teflon zahřeje na vysokou teplotu, začne se z něj uvolňovat kyselina perfluoroktanová, která je zodpovědná za vznik mnoha nádorů. Postupně totiž dochází k její akumulaci v těle, protože náš organismus ji nedokáže zpracovat. Ačkoliv se výrobci kuchyňského nádobí sami zavázali, že od roku 2015 začnou PFOA ze svých výrobků odstraňovat, riziko však stále přetrvává u produktů dovážených z Číny.

2) Nádobí s obsahem olova

Ano, čtete dobře, i v dnešní době se v mnohých kuchyních nalézají nástroje s příměsí olova. Nejvíce ohroženy otravou olovem jsou děti do 6 let. Pamatujte na to, že i malé množství olova dokáže napáchat velké škody na vyvíjejícím se dětském mozku.

3) Hliníkové příbory

Rizika hliníku jsou diskutována již dlouhá léta. Jeho nadměrný příjem se spojuje hlavně se vznikem Alzheimerovy choroby.

4) Nádobí z nerezavějící oceli

Nerezavějící ocel je vyrobena z oceli, ale jsou do ní přidávány i kovy jako nikl, chrom, titan, měď, molybden a vanad. Ty méně kvalitní, hlavně když dojde k jejich poškrábání, mohou uvedené kovy propouštět do jídla.

5) Měděné nádobí

I když je měď ve své podstatě pro tělo užitečný stopový prvek, který posiluje kosti a imunitní systém, zvyšuje úroveň energie a zesiluje pojivové tkáně, nadměrné množství mědi může tělu škodit. Konkrétně nadbytek mědi vede k odbourávání vitaminu C, rozvoji některých druhů rakoviny závislých na estrogenu a také k problémům se šlachami, chrupavkami či klouby.