Ano, jsou to opravdu brusinky. Díváte se na takzvanou mokrou sklizeň, kterou farmáři obvykle plánují na přelom září a října. Tyto fotky jsou konkrétně z Běloruska.

Farmáři nechají zatopit svá brusinková pole až do výšky půl metru, čímž se bobule uvolní z keříků. Brusinky vyplavou na hladinu a jsou pak nasávány do zásobníku. Odtud už se odvážejí na zpracování. No je na to krásný pohled, co si budeme povídat.

Mimochodem, víte, jak poznáte, že máte doma čerstvé brusinky? Mrskněte s bobulí na stůl, pokud se odrazí, je v pořádku. Pro výbornou brusinkovou omáčku, která se hodí vážně skoro ke všemu, stačí, když svaříte brusinky s vodou a přidáte cukr nebo med. Snadné a zdravé.

Obsahují vitamin A, E a C, železo, vápník, draslík a antioxidanty. Umějí například snížit horečku, jsou úžasným pomocníkem při zažívacích obtížích, působí antibakteriálně a hlavně – blahodárně působí na močové cesty. A na potenci též, pánové.