Dostáváme horší produkty a ještě je to u nás dražší než v západní Evropě. Takové obvinění rezonovalo mezi českou veřejností už několik měsíců. V eXtra.cz jsme se vypravili na nákup do Německa, abychom zjistili, zda tomu tak opravdu je – psali jsme ZDE.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nechal odborníky z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) přezkoumat 21 výrobků. Průzkum, který stál stát téměř půl milionu korun, odhalil to, co se předpokládalo – výrobky v zahraničí jsou kvalitnější než ty, které zakoupíte v Česku.

„Testy, které provedli odborníci z VŠCHT, ukázaly, že některé potraviny stejné značky se ve svých vlastnostech liší. Považuji to za nepřijatelné a vůči spotřebitelům za diskriminující,“ uvedl ministr Jurečka.

Například srovnávané rybí prsty měly v západních státech více masa. Prací prášek měl zase více aktivních látek. Tulip Luncheon Meat z Německa obsahoval vepřové maso, v českém je drůbeží separát – tedy zbytky.

Například v pracím prášku Persil je v Maďarsku, Slovensku a Česku podíl aktivní látky na dávku praní zhruba 9,5 gramu, v Německu a v Rakousku okolo 11,3 gramu. U rybích prstů Iglo prodejci ve státech na západ od ČR deklarují 65 procent masa, což je o sedm procent více než ve zbývajících třech státech. Analyticky bylo zjištěno, že v ČR byl skutečný podíl masa 50,2 procenta, v Německu 63,8 procenta. Výrobky jsou přitom baleny ve stejném závodě. Podle Jurečky navíc bylo německé balení levnější.

Ministr zemědělství chce tento výzkum použít jako argument při vyjednávání o řešení kvality potravin na evropské úrovni.

Z Bruselu ale zaznívá hlas, že Češi jsou s nekvalitními výrobky vlastně spokojeni a neumí se pořádně ozvat. „Český spotřebitel snese horší zacházení než ten na západě. Chybí tu spotřebitelský tlak,“ uvedla pro Seznam.cz eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

Máte také podobnou zkušenost? Napište své dojmy a zkušenosti na adresu redakce@extra.cz.