Chleba, surovina, kterou běžně kupujeme a která musí být v každé domácnosti. Dnes se dělá chleba v několika variacích a obměnách, ovšem víte, jak poznáte skutečně kvalitní pečivo? Řekněme si takové desatero o českém chlebu.

1. Na co si dávat pozor při výběru chleba?

Víte, na co se koukat, když si vybíráte pečivo? Správný tvar chleba by měl být krásně zaoblený, bez trhlin, prasklin. Kůrka krásně lesklá a dále byste se měli koukat i na měkkost celého pečiva.

2. Víte, jak se má správně uchovat chléb?

Chléb nejdéle uchovávejte při teplotě 20–25 stupňů. Zabalte ho do čisté utěrky, čímž umožníte chlebu lépe dýchat. Rozhodně nikdy nenechávejte chleba vysušit na vzduchu a teple, to snižuje obsah vitaminů a vysušuje se.

3. Mrazit, nebo nemrazit?

Jistě jste už slyšeli o tom, že lidé mrazí pečivo, aby zachovali jeho čerstvost. Je to tak ovšem správné? Skutečně je možné zmrazením uchovat čerstvost pečiva. Je ovšem důležité zmrazit ho co nejčerstvější a uložit ho do obalu, rozhodně ho nenechejte volně v mrazáku.

4. Na co se nezapomenout koukat?

Pokud kupujete chléb balený, nikdy se nezapomeňte podívat na informace popsané na obalu. Na co se tedy zaměřit? Dívejte se na název výrobku, druh a skupinu chleba, hmotnost, seznam složek, výživové hodnoty, alergeny, datum minimální trvanlivosti, výrobce a jeho adresu a zemi původu.

5. Existuje značkový chleba?

Myslíte si, že nemá cenu koukat na značku chleba? V tom případě se mýlíte! Sledujte tedy logo kvality na obalu chleba.

6. Už máte svého pekaře?

Jelikož jsme už zmínili, že existuje skutečně hodně druhů chleba, existuje logicky i hodně výrobců. Vyzkoušejte si najít svého pekaře, uvidíte, že pak pro vás pečivo začne mít naprosto jiný rozměr.

7. Je pečivo skutečně nezdravé?

Tvrdí se sice, že pečivo nelichotí naší postavě, ovšem není pravda, že by nebylo zdravé. Jedná se o významný zdroj energie, vitaminů řady B, železa, vápníku a samozřejmě vlákniny, jíž je v naší stravě stále nedostatek.

8. Víte, jak poznat kvalitní chleba?

Při výběru je důležité brát v potaz podíl živého kvasu v pečivu. Měli byste vědět, že čím více živého kvasu, tím vyšší kvalita pečiva.

9. Na co si dát pozor?

Dejte si pozor, zda kupujete čerstvý chléb, nebo výrobek ze zmraženého polotovaru. Čerstvé pečivo nabízejí nejrůznější prodejci na farmářském trhu.

10. Jak je to s druhy chleba?

Česká republika nabízí svému spotřebiteli velké množství druhů chleba. Ty se dělí na různé druhy, skupiny a podskupiny, které upravuje vyhláška ministerstva zemědělství.