Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zdeněk Pohlreich se přejedl masa, vaří rostlinky a mluví o přepnutí hlavy

Zdeněk Pohlreich působí vyrovnaně a spokojeně.
Zdroj: eXtra.cz/Renata Bušková
+ Dalších 5 fotografií
ZMĚNA

Vyhlášený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (65) vydává novou kuchařku, už název Super jednoduše bez masa napovídá, že po všech možných grilováních a dalších masových orgiích tentokrát půjde spíš o rostlinné stravování. „Nepřešel jsem na jinou víru a není ze mě vegetarián nebo vegan. V knížce chci prostě jenom lidem nabídnout, aby si mohli uvařit, když zrovna nebudou mít chuť na maso,“ řekl eXtra.cz na křtu své kuchařky. A překvapil tím, co si myslí o masových náhražkách, nastavení schémat v hlavě a rostlinných buřtech.

Zdeněk Pohlreich: Masa už jsem měl dost

Člověk by si šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha mohl snadno zaškatulkovat jako propagátora poctivé chlapské porce flákoty masa, ale chyba lávky. V nové kuchařce se mu úplně vyhnul.

„Musíme jít všichni s dobou. Lidí, kteří chtějí bezmasé jídlo, přibývá, ani já už se neláduju masem horem dolem. Ne snad, že bych to dělal z nějakých etických důvodů, ale prostě jsem se ho najedl dost, a tak mi to tak přijde, že to tak má bejt občas ho vynechat,“ sdělil eXtra.cz.

„Pamatuju si to ze svého dětství, bezmasé týdny, i když to tehdy mělo jiné příčiny. Vlastně je ale úplně jedno, jestli tam je nebo není maso, hlavní je, když to dobře chutná. Každý si může vybrat,“ dává najevo, že jde hlavně o poctivé a dobré jídlo.

Náhražky? Proč ne

Dnes jsou poměrně moderní různé náhražky masa, v receptech Pohlreicha je ale nenajdete.

„Tomu jsme se dost záměrně vyhýbali. Mám s tím určitou zkušenost: existují lidé, kteří s tím dokážou udělat opravdu skvělá jídla. Rozhodně si nemyslím, že je to něco špatného. My ale naši knížku nedělali s průmyslově vyrobenými ingrediencemi,“ objasňuje nám známý televizní kuchař.

„Recepty jsme vymýšleli tak, aby lidé nemuseli nakupovat žádné extra věci. Myslím si, že jsou to samé dobré ingredience. Všechno na recepty koupíte v supermarketu nebo nejbližší večerce. Dnes už ale seženete všechny suroviny i on-line, už to není problém,“ uklidňuje čtenáře, že by jim třeba radil kupovat žraloka a podobně.

Bylo pro něj vůbec těžší vymýšlet jídlo bez masa, kterému se ve svém oboru věnuje celou kariéru?

„Je to záležitost našeho schématického myšlení. Když si nastavíte v hlavě koncept, v kterém vynecháte maso, ze začátku vám to bude připadat divné, ale pak se do toho vpravíte a přijde vám to už v pohodě,“ myslí si.

Buřty bez masa? Divnost

A co je podle něj v takovém případě nejdůležitější?

„Naučíte se trochu líp pracovat s kořením a s dalšími jinými přísadami. Nemám rád, když se to třeba prezentuje jako sójové buřty. Podle mě rostlinná strava sama o sobě nabízí obrovské možnosti a není zapotřebí to lidem prodat přes buřt, v kterém není maso. To mi přijde divné,“ vyslovil další svůj názor Zdeněk Pohlreich, který nedávno eXtra.cz prozradil, že už se nikdy nevrátí k pomáhání konkurenčním restauracím, jak to dělal v pořadu Ano, šéfe!.

Ze své nové kuchařky by si prý dal klidně jakékoli jídlo.

„Mám rád, když mi to chutná. Nechci, aby to znělo tak, že jsem přešel na jinou víru a je ze mě vegetarián nebo vegan. V knížce chci prostě jenom lidem nabídnout, aby si mohli uvařit, když zrovna nebudou mít chuť na maso. A jsou to plnohodnotná jídla. Miluju zeleninu, saláty, luštěniny, bílkoviny je možné dostat do těla několika různými formami. Je to alternativa, žádná mantra, náboženství nebo posedlost, nic takového,“ dodal na závěr pro eXtra.cz na uklidněnou.

Související články

Další články