Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Z vysoké kuchyně do fastfoodu: Přemek Forejt bude kontrolovat jídlo v mekáči, lidi kroutí hlavou

Přemek Forejt bude spolupracovat s McDonalds.
Zdroj: Se souhlasem McDonalds
+ Další 2 fotografie
nečekané spojení

Oblíbený šéfkuchař Přemek Forejt (34) se spojil se sítí restaurací rychlého občerstvení McDonald‘s. Oznámila to přímo společnost McDonald’s. Během tříleté spolupráce by se tak veřejnost spolu s Přemkem měla podívat pod pokličku výrobních procesů oblíbených produktů. Pomyslná funkce „kontrolora kvality“ by měla zahrnovat i návštěvy u dodavatelů a testování kvality používaných surovin. Dokáže však Forejt v zajeté korporaci něco změnit?

Široká veřejnost zná Přemka Forejta hlavně jako porotce televizní soutěže MasterChef Česko. Své vybrané chutě a bohaté kulinářské zkušenosti zúročuje také v olomoucké restauraci Entreé, kde působí jako šéfkuchař a která se zaměřuje na fine dining. Proto vzbudilo údiv, když společnost McDonald’s oznámila, že právě s ní zahájí Forejt spolupráci.

Hranolková záhada

Celá nečekaná spolupráce přitom začala tím, že Forejt řetězec rychlého občerstvení zkritizoval. Známý kuchař v průběhu února navštívil několik olomouckých podniků, v nichž vyzkoušel snídaňovou nabídku. Nevynechal ani místní McDonald’s, kde ale tak trochu polemizoval nad zdejšími hranolky.

„Mám je strašně rád, ale už nějakou dobou mi vrtalo hlavou, jak to, že všude vypadají a chutnají stejně, a to už řadu let. A tak jsem Mekáč na Instagramu trochu popíchl,“ uvedl Přemek Forejt. Polemiku zveřejnil ve svých stories na Instagramu, kde společnost označil. A její reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Přemkovo pošťouchnutí nás překvapilo a zároveň pobavilo. Říkali jsme si, jak ho přesvědčit, že naše brambory jsou opravdu jen z brambor? Došli jsme k jedinému možnému závěru – vše mu osobně vysvětlit a ukázat. Kolem našeho jídla panuje hodně mýtů a jsme rádi, že téma otevřela zrovna taková osobnost české gastronomie,“ říká Jitka Pajurková, ředitelka PR a komunikace McDonald’s ČR a SK. Společnost reagovala pozvánkou do kuchyně, a tak se pomalu začala rýsovat nečekaná spolupráce.

"Kontrolor kvality"

Přemek Forejt bude vystupovat, obecně řečeno, v roli „kontrolora kvality“. Jeho úkolem bude prostřednictvím osobních zkušeností zvýšit vnímání kvality všech surovin a produktů McDonald’s v očích veřejnosti. „Jsem hrozně zvědavý. Těším se, že vše uvidím na vlastní oči, budu mluvit s dodavateli, odborníky i zaměstnanci z restaurací. McDonald‘s je pojem a mě samotného zajímá, jak má nastavené a propracované procesy, z čeho své jídlo, jehož i já sám jsem fanoušek, připravuje, navíc v tak extrémním tempu,“ říká Forejt.

V průběhu prvního roku spolupráce se zaměří především na dodavatele a suroviny, odkryje tajemství legendárních hranolků, jak přesně a z čeho se připravují burgery, zajede na pole i pastviny. Tím, o co se bude Forejt zajímat jako první, jsou brambory.

Pomůže fastfoodu, nebo si sám uškodí?

Nabízí se však otázka, nakolik může Forejt ovlivnit výsledný produkt ve společnosti, která si zakládá na tom, že téměř totožné jídlo dostanete v pobočkách po celém světě. Kvalita pokrmů je pak přímo úměrná rychlosti jejich přípravy. Forejtovi by naopak spojení s řetězcem rychlého občerstvení mohlo uškodit v reputaci. Není příliš představitelné, že by se ke stejnému typu spolupráce uchýlila například světová hvězda vaření Gordon Ramsay. A to přesto, že fastfoodovými jídly sám neopovrhuje. Svoje jméno však spojil s úplně jiným typem vaření.

Forejt ostatně už teď schytává kritiku. ​"Nevěřila jsem, že to pošťuchování na začátku nebyl začátek spolupráce, ale nějak navlíknout se to evidentně muselo, nedovedu si představit, že tohle vám fakt stojí za to, ale evidentně stojí," uvedla na jeho Instagramu Petrunelka.

"Je to všechno jenom o penězích, to je celá realita, bych řekl. Když se podíváme do zahraničí, nikdo z kuchařů tam ke svým michelinským restauracím nekooperuje ještě s fastfoodem, je to holý nesmysl," přidal se Martin.

"Opravdu chcete spolupracovat s McDonaldem, když jste vyhlášený kuchař? Myslím, že vás to spíš stáhne dolů, protože tady se o kvalitě nemůžeme bavit," uzavřel další.

Související články

Další články