O paní Kristýně jsme na stránkách webu eXtra.cz již psali. Nyní pro nás připravila několik receptů, které zaujmou svou originalitou, ale dají se udělat i tady v České republice.

Na Jamajce je oblíbené většinou pikantní jídlo, a to hlavně jerk chicken neboli doslova trhané kuře s kořením jerk, které se griluje a nejčastěji podává s rýží zvanou rice and peas.

„Vždy jsem přemýšlela, proč tomu říkají peas (hrášek), když to jsou malé červené fazolky, a nejednou jsem se na ostrově dostala do bouřlivé diskuze o tom, proč tomu tak říkají, ale asi ani oni sami vlastně nevědí. Prostě si pamatujte, že peas jsou na Jamajce červené fazolky. A jelikož je jamajská kuchyně velice chutná, ráda bych vám sem napsala několik receptů, které si s trochou snahy můžete uvařit i doma v Čechách. A pokud byste se s námi na Jamajku vydali, tak kromě výletů a ubytování u místních nabízíme také lekce přípravy typických jamajských pokrmů s místním vyhlášeným šéfkuchařem,“ říká paní Kristýna.

Jerk chicken

Budete potřebovat: 1 kuře, nakrájené na cca 8 kousků
2 polévkové lžíce vody
4 rozmačkané oloupané stroužky česneku
2 polévkové lžíce sušeného tymiánu
2 najemno najkrájené (rozmačkané) habanero papričky
2 polévkové lžíce oleje
2 polévkové lžíce mletého nového koření
4 polévkové lžíce najemno strouhaného zázvoru
4 polévkové lžíce mleté skořice
2 polévkové lžíce mletého muškátového oříšku
2 polévkové lžíce mletého černého pepře
2 polévkové lžíce třtinového cukru
1 šálek kečupu
3 polévkové lžíce sójové omáčky
½ šálku čerstvé limetkové šťávy

jerk kuře

Smíchejte všechny uvedené ingredience, do vzniklé směsi naložte kousky připraveného kuřete, které kořením pečlivě potřete a přes noc ho nechte v lednici naložené. Druhý den můžete kuře podlité trochou vody upéct v troubě dozlatova, nebo ho ještě lépe, jako to dělají Jamajčani, ogrilovat. Podáváme s rice and peas, festival (viz recepty níže) nebo pouze s chlebem. Pokud nemusíte kuřecí maso, můžete stejným způsobem naložit i kousky vepřového nebo rybu.

Festival (smažené jamajské knedlíčky)

Budete potřebovat: 2 a ¼ šálku hladké mouky
¾ šálku kukuřičné mouky
3 čajové lžičky prášku do pečiva
½ čajové lžičky soli
3 polévkové lžíce cukru
2 a ½ polévkové lžíce změklého másla
1 šálek mléka (pro jemnější chuť může být kokosové)
1 čajová lžička mletého muškátového oříšku
olej na smažení

jídlo

Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, kukuřičnou mouku, cukr, muškátový oříšek a sůl, poté přidejte změklé máslo a mléko. Vzniklé těsto důkladně propracujte a nechte cca 15 minut odležet. Z těsta tvořte malé šištičky (velké asi jako na šišky s mákem) a poté je dozlatova osmažte, osušte a nechte chvilku vychladnout. Podávejte s jerk chickenem.

Rice and peas (rýže s fazolkami)

Budete potřebovat: 1 plechovku červených fazolek ( kidney fazole)
1 plechovku kokosového mléka
2 šálky vody
2 stroužky rozmačkaného česneku
1 malou krájenou cibuli
1 čajovou lžičku sušeného tymiánu
2 čajové lžičky soli
¼ čajové lžičky mletého černého pepře
2 šálky dlouhozrnné rýže

Přelijte nálev z fazolí do hrnečku, smíchejte ho s plechovkou kokosového mléka a vodou tak, aby vám vznikly 4 šálky tekutiny. Vše nalijte do velkého hrnce, přidejte fazole, česnek, nakrájenou cibuli, tymián, sůl, pepř, rýži a přiveďte k varu. Vařte, dokud se všechna voda nevstřebá a rýže není hotova. Podávejte s jerk chickenem nebo jakýmkoliv jiným masem.

Bread Pudding

Budete potřebovat: 2 balení toustového chleba
5 vajec
1 šálek cukru
4 šálky mléka
1 čajovou lžičku vanilky/vanilkového aroma
1 čajovou lžičku muškátového oříšku
1 čajovou lžičku skořice
1 čajovou lžičku soli
rozinky dle chuti (nemusí být)

Vejce rozšlehejte, přidejte k nim cukr, mléko, vanilku, muškátový oříšek, skořici, rozinky, sůl a vše pečlivě promíchejte. Toustový chléb rozložte do vymazaného a moukou vysypaného plechu, celý ho zalijte tekutou směsí a ujistěte se, že je nasáklý na všech místech. Nejlepší je počkat cca 15 minut, než se vše usadí. Pečeme na 180 stupňů cca 1 hodinu dozlatova. Podáváme z lednice vychlazené. Pokud si na ukrojený kousek dáte kopeček vanilkové zmrzliny přelitý karamelovou polevou, určitě neprohloupíte!

Banana bread

Budete potřebovat: 1 šálek cukru
½ šálku másla
2 vejce
4 zralé banány
1 a ½ šálku hladké mouky
1 čajovou lžičku jedlé sody
½ čajovou lžičku soli
2 čajové lžičky perníkového koření
1 čajovou lžičku vanilky/aroma (nemusí být)

K rozpuštěnému máslu s cukrem přidejte vyšlehaná vejce s rozmačkanými banány, vanilku a mouku smíchanou s jedlou sodou, solí, perníkovým kořením a vše pořádně promíchejte. Směs nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček a pečte na 180 stupňů cca 1 hodinu.

Red peas soup

Budete potřebovat: 1 a ½ šálku červených fazolek (adzuki nebo můžete použít kidney fazole)
10 šálků vody
500 g hovězího libového masa
1 středně velkou cibuli
1 velkou sladkou bramboru
1 velkou bramboru
1 čajovou lžičku sušeného tymiánu
1 čajovou lžičku chilli omáčky
½ čajové lžičky mletého černého pepře
sůl dle chuti
Na knedlíčky: 1 šálek hladké mouky
1/3 šálku vody
½ čajové lžičky soli

Namočte si přes noc ve velkém hrnci červené fazolky, druhý den k nim přidejte hovězí maso, vše zalijte dostatkem vody a vařte společně do změknutí. Maso bývá hotové dříve než fazole, proto ho, když uvidíte, že je hotové, vyndejte a počkejte, než se vám fazolky dovaří. Brambory oloupejte, nakrájejte je na větší kusy a vložte do vařící polévky, nezapomeňte přilít vodu a osolit. Přidejte nakrájenou cibuli, tymián, chilli omáčku, pepř, na malé kousíčky nakrájené hovězí maso a vařte do změknutí brambor. Mezitím smíchejte mouku, vodu a sůl, udělejte malé knedlíčky (šištičky), které přidejte k ostatním ingrediencím do hrnce a cca 5 minut povařte. Jakmile je hotovo, dosolte dle chuti (případně můžete přidat trochu zeleninového nebo hovězího bujonu). Polévka by měla být sama o sobě hustá, ale pokud by byla až moc, můžete přidat trochu vody na poředění.

Chicken pumpkin soup (Kuřecí dýňová polévka)

Budete potřebovat: ½ šálku nakrájené cibule
1 menší dýně (nejlepší je hokkaidó)
300 g kuřete
2 stroužky najemno nakrájeného česneku
1 čajovou lžičku sušeného tymiánu
1 najemno nakrájenou jarní cibulku
1 bobkový list
½ lžičky nového koření
6 šálků vody (může být i více)
2 mrkve
2 střední brambory
2 polévkové lžíce instantní slepičí polévky
sůl a pepř dle chuti

Ve vodě uvařte kuře, které po uvaření vyndejte a do vývaru poté přidejte dýni, mrkve, cibuli, česnek, jarní cibulku, bobkový list, nové koření, sůl, pepř a vařte doměkka. Jakmile je hotovo, vyndejte bobkový list a zeleninu ve vývaru rozmixujte dohladka. Přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, slepičí instantní polévku, tymián a vařte doměkka. Nakonec přidejte kousky kuřete a je hotovo. Jamajčani do této polévky přidávají i jamajské knedlíčky stejně jako do red peas soup. Pokud budete mít tedy čas a chuť, určitě je přidejte. Pokud nemusíte kuřecí maso, můžete jej nahradit masem hovězím.

Na knedlíčky: 1 šálek hladké mouky
1/3 šálku vody
½ čajové lžičky soli

Smíchejte mouku, vodu a sůl a udělejte malé knedlíčky (šištičky), které přidejte k ostatním ingrediencím do hrnce ke konci vaření na cca 5 minut. Více o Jamajce najdete tady.