Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Šéfem za pár minut: Roláda ze sušenek je pozůstatek socialismu, říká cukrářka Iveta Fabešová

Šéfem za pár minut: Roláda ze sušenek je pozůstatek socialismu, říká cukrářka Iveta Fabešová
Zdroj: FTV Prima
+ Další 3 fotografie
rozhovor
Cukrářka Iveta Fabešová (36) je hvězdou nového pořadu se Zdeňkem Pohlreichem (63) s názvem Šéfem za pár minut. Talentovaná blondýnka, kterou možná znáte z pořadu Na nože!, kde se probojovala až do finále, je známá především díky svému cukrářskému umu. Stejně jako její kolega si navíc ani ona nebere servítky. Jaký dezert se jí nelíbí a jaké rady má pro lidi, kteří pečou doma?

29. října na televizi Prima vtrhl nový pořad Šéfem za pár minut. Své síly spojili Zdeněk Pohlreich (63) s Ivetou Fabešovou a výsledkem je oslnivá kuchyně v každé rodině. Diváci mohou sledovat skvělé tipy na rodinné vaření a pečení ze surovin, které stoprocentně mají ve spíži.

Iveta Fabešová je známou cukrářkou, vybudovala prestižní značku cukráren IF Café a v Praze také otevřela největší cukrářskou akademii v Evropě. Je autorkou knih Sladká Francie, Iveta a české sladkosti, Slavnostní pečení a Sladké a veselé. V rozhovoru prozradila, za co by pochválila lidi, kteří doma pečou, jaký dezert nemá ráda a co se jí při pečení nejvíc nepovedlo.

Za co byste pochválila lidi, kteří doma pečou?

„Je to skvělé, že se doma postaví k kuchyňskému pultu a rozhodnou se něco připravit. Jistě vždy existuje varianta dort si koupit, ten doma připravený je ale navíc okořeněný láskou. Navíc k nedělnímu obědu nebo jako povzbuzení pro distanční výuku chutná nejlíp (smích). Taky je dobré lidi pochválit za odvahu zkoušet nové věci. Za chuť se vzdělávat a pouštět se i do složitějších receptů.“

Co byste domácím pekařům a cukrářům poradila, aby výsledek byl vždy skvělý?

„Rozhodně platí, že je dobré nešetřit na vstupních ingrediencích. Taky se občas potkávám s tím, že lidé si receptury upravují, ale jak vždycky říkám, z pomazánkového másla skvělé Tiramisu neuděláte. Tak si hlídejte nejen ingredience, ale i receptury. Jsou ozkoušené a v cukrařině rozhodně neplatí – gram sem, gram tam, to se ztratí. Neztratí, naopak, když si budete chtít přilepšit třeba máslem, může vám to zničit celé snažení.“

Jaký český dezert jste vůbec nepochopila a přesto se hojně dělá?

„Třeba roláda ze sušenek Bebe. Sušenky nakladené na sebe, pospojované pudingovým krémem… Divný pozůstatek socialismu. Přesto se v českých kuchyních stále drží. Asi těm, kdo chystají jídla dnes, připomíná dětství. Smůla, že víc, než babiččiny buchty, makovníky… A pak nemám ráda krémy, které jsou na bázi vyšlehaného tvarohu smetany atd...já věřím, že vše v cukrařině musí projít teplem a teprve následně vyšleháno.“

Je nějaký dezert, o který se lidé sice doma snaží, ale nikdy nemůže dopadnout v domácích podmínkách dobře?

„Myslím, že těžké jsou skládané dorty, kde musí být jednotlivé složky zamraženy. To už je vyšší cukrařina a v domácích podmínkách složitá. Jsou zkrátka dobroty, které doma nepřipravíte, tak se s tím smiřte. Zase ale výhodou je, že spoustu laskomin si doma připravit můžete, tak se jim věnujte.“

Co se vám při pečení v životě nejvíc nepovedlo, máte nějakou takovou vzpomínku?

„Těch je!! Občas se mi stane, že se prostě nedaří, ale to k řemeslné práci patří. A když se vám pečení nedaří, odložte ho také. Spálený krém, sražené těsto – vám nikdo jíst nebude a vy budete o to víc naštvaní. Když mám takový den tak vím, že nejlepší je jít domů a nedělat nic. Ono to druhý den vyjde.“

Související články

Další články