Trendy tagy Čauky lidi Hubnete s nami Like House Monika Absolonová

Otevření zahrádek? Slavní kuchaři mají jasno. Rok na samotce byl šílený, říká Pohlreich

Zdroj: profimedia.cz, koláž Extra.cz
Covid

Výdejová okénka se změnila na "výčepní", odborníci a i restauratéři doporučují otevřít zahrádky. Dle odborníků se jedná o schůdnější řešení. Prezident Hospodářské komory Dlouhý: "Nevidím důvod, proč by si člověk, který je očkovaný nebo se ráno otestuje v práci, nemohl večer zajít na pivo." Zahrádky by se mohly otevřít kolem 17. května.

Otevření zahrádek by podle odborníků mohlo zlepšit současnou komplikovanou situaci, kdy se lidé shlukují u výdejních okének. Podle epidemiologů se jedná o mnohem horší scénář, než když sedí omezený počet na zahrádce s rozestupy. Zrušení zákazu pití alkoholu na veřejnosti tedy výdejová okénka v podstatě přeměnil na „výčepní okénka“. Je tedy otázkou, zda by nebylo rozumnější otevřít zahrádky.

Dle mluvčí ministerstva zdravotnictví Jany Schillerové se situací zabývá poradní skupina ministerstva zdravotnictví a zdá se, že se tak oblíbené zahrádky otevřou dříve, než bylo původně v plánu, tedy až koncem května.

Dle situace, která vzniká u výdejních okének, tak realita předběhla vládní nařízení, zákazníci si vlastně po své ose zahrádky udělali po svém.

Jan Punčochář, populární šéfkuchař, se k problému vyslovil: „Nejlepší varianta je, abychom byli už všichni proočkovaní a vrátilo se to do normálu. Nejkrásnější by bylo tyhle věci vůbec neřešit, ale to bude asi ještě chvíli trvat. Varianta, které věřím s ohledem na pandemii, je otevřená zahrádka a 50% obsazenost uvnitř restaurace.“

Šéfkuchař Ondřej Slanina potvrzuje slova kolegy Punčocháře: „Je jednoznačně lepší otevřít zahrádky.

Zdeněk Pohlreich: "Já myslím, že už je to jedno, zda výdejní okénko, či zahrádka. Nejsem si jistý, zda se lidé nakazí u piva, skoro bych řekl, že zase tak rizikové to není. Jsem rád, že se lidi po tom roce chtějí napít s kamarády, ten rok 'na samotce' byl šílený. Jsem pro to, aby se to už nějak rozumně otevřelo a samozřejmě jsem také pro, aby to bylo v rouškách, s dezinfekcí atd. Já už se radši na nic netěším, protože kdo nic nečeká, nebude zklamaný. Tenhle rok byl náročný, nechci si stěžovat, všichni jsme si zažili své. Všem přeji hlavně zdraví."

Pomoc se zlepšením situace nabízí projekt „bezpečná restaurace“ a k tomu vytvořená mobilní aplikace, ve které si zákazník vyhledá restauraci a její pravidla a současně prokáže bezinfekčnost zákazníka. „Aplikaci budeme mít připravenou začátkem května,“ poznamenal průkopník digitalizace veřejné správy a muž stojící za Czech Pointy Zdeněk Zajíček.

Podnikatelské subjekty a organizace apelují na vládu, aby s nimi projednala pravidla pro bezpečnou návštěvu všech provozoven. Po státu je požadováno, aby umožnil otevřít svůj podnik těm, kteří zvládnou daná samoregulační pravidla dodržovat.

Nevidím důvod, proč by si člověk, který je očkovaný nebo se ráno otestuje v práci, nemohl večer zajít na zahrádku na pivo,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Dlouhý, bývalý ministr průmyslu a kandidát na prezidenta, dodává: „Chceme po státu, aby s námi jednal o rozumných pravidlech pro to, abychom mohli konečně rozumně po roce zase začít podnikat.

Hospodářská komora dále veřejně prohlašuje, že podnikatelé nechtějí bezhlavé rozvolnění, ale konstruktivní debatu a bezpečný kompromis.

I v případě restaurací je bezpečnější otevřít zahrádky za jasných pravidel, než nutit zákazem občany, aby se setkávali na místech, která mohou být riziková,“ zareagoval předseda Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Řešit celý problém se rozhodly všechny možné významné organizace, jako jsou Hospodářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu, Český gastronomický institut, Český svaz pivovarů a sladoven, Asociace restaurací a hotelů, Česká komora fitness a další.



Související články

Další články