Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Nejlepší chřestové recepty na aktuální sezónu: Pochutnejte si zdravě a hravě

Chřest v jemné omáčce se zeleným pepřem
Zdroj: Se souhlasem Toprecepty.cz
+ Další 2 fotografie
recepty

Chřestová sezóna odstartovala a my jsme se vám ve spolupráci s webem Toprecepty.cz rozhodli přinést nejlepší recepty z této oblíbené zeleniny. Víte, co se dělá z chřestu? K čemu všemu se hodí či jak jej správně zpracovat? 

Výhonky chřestu se dají koupit, jejich sezona je od poloviny dubna do poloviny června. Patří mezi dražší zeleninu. Jsou velmi křehké a musí se proto opatrně sklízet. K dostání jsou buď bílé, nebo zelené. Kupujeme vždy pouze svěží a čerstvé, s pevnými hlavičkami. Nesmí působit „gumově“. Spotřebujeme je co nejdříve. Před použitím je uložíme do lednice - zabalené ve vlhké utěrce si uchovají svěžest.

Jaký je rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem?

Rozdíl mezi bílými a zelenými výhonky spočívá v tom, že bílé rostly přikryté a chráněné před sluníčkem, zelené výhonky naopak odkryté. Bílý chřest má jemnější chuť a musí se pečlivě loupat. Začneme kousek pod hlavičkou a jedeme kuchyňskou škrabkou směrem dolů dlouhými tahy. Spodní dřevnaté části odkrojíme. Zelený chřest, jehož chuť je výraznější, loupat nemusíme, pouze odlomíme dřevnatou část. Oblíbený je třeba recept na zelený chřest s hráškem.

Výhony svážeme provázkem do svazku a uvaříme v horké vodě „na skus“. Během vaření je nejlepší chřest postavit a hlavičky ponořit až ke konci – stačí jim kratší var. Vodu pro vaření zeleného chřestu osolíme, pro bílý chřest přidáme ještě trochu cukru a citronové šťávy. Zelený chřest vaříme kratší dobu (podle síly výhonků, 2–3 minuty), bílý trochu déle (5–8 minut). Podáváme hned po tepelné úpravě. Jak vařit chřest, se můžete detailně dozvědět na webu Toprecepty.cz.

Nejlepší použítí chřestu

Použití chřestu je univerzální. Vařený chřest stačí na talíři ochutit solí a čerstvě mletým pepřem, pokapat olivovým olejem a jíst jako lahůdku. Oblíbený je s holandskou omáčkou. Výborně chutná s rybím masem. Dá se zapékat, grilovat a smažit. Používá se do slaných koláčů, na pizzu i do rizota. Je vhodný do salátů – v tom případě ho hned po uvaření ochladíme. Vaříme z něj ceněnou polévku, do které zužitkujeme všechny odkrojky a vodu z vaření výhonů.

Lahodný chřest je pochoutkou, která stojí za ochutnání. Příprava nezabere mnoho času a skvělou inspirací vám jistě budou osvědčené recepty.

Co je chřest a jak jej pěstovat

Chřest, lidově nazývaný špargl nebo asparágus, vyráží brzy na jaře. Vytrvalá rostlina dorůstá do výšky až 1,5 metru a pěstuje se v mnoha odrůdách.

Na jaře můžeme sazenici vysadit do zahrady na slunné a dobře vyhnojené místo. Rostlinu pravidelně přihnojujeme a na podzim zaschlé výhony seřízneme. Kromě toho, že je okrasná (přidává se do kytic), používají se od třetího roku, když rostlina zesílí, mladé jarní výhonky i jako zelenina.

Související články

Další články