Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Karlos Vémola koronavirus Extra Host (pořad) Utýraný Mareček z Loun

Nejnovější kauzy

Kukuřičné lupínky vám mohou zachránit život, tvrdí vědci! Neuvěříte, kolik v nich je vlastně vitaminů!

Kukuřičné lupínky patří mezi nejoblíbenější cereálie.
Zdroj: archiv
+ Další fotografie
Kvalitní kukuřičné lupínky by měly obsahovat vitaminy. Konkrétně vitamin B9 neboli kyselina listová, známá i jako folát či folacin, je důležitým prvkem pro zdravý vývoj lidského plodu. Budoucí matky nebo těhotné ženy by měly přijímat zvýšené množství kyseliny listové. Přírodní foláty ale tělo nedokáže dobře vstřebat, proto vědci doporučují konzumovat syntetickou kyselinu listovou ve vitaminových doplňcích a právě také v kukuřičných lupíncích.

Nedávná studie prováděná na slavné univerzitě v Leedsu s nejznámějším světovým výrobcem cereálií Kellogg´s, který ve svých cereáliích používá syntetickou kyselinu listovou, potvrdila, že ženy, jež užívaly tyto lupínky, si v těle uchovaly téměř 100 % doporučené denní dávky.

Ženy, které užívaly lupínky bez přidané kyseliny listové a tento vitamin do těla dostávaly jen z potravin, měly v těle naměřeno jen kolem poloviny doporučené denní dávky. Ta činí kolem 400 mikrogramů na den.

Až na 600 mikrogramů denně mohou užívat ženy, které se snaží otěhotnět nebo které jsou na začátku těhotenství. U některých speciálních případů, jako jsou například epileptičky, se doporučuje zvýšit dávku kyseliny listové před plánovaným otěhotněním až na 5 miligramů denně. Kyselina listová zabraňuje potratům nebo vývojovým vadám plodu, jako je například rozštěp páteře.

Kromě toho, že se syntetická kyselina listová doporučuje těhotným, v krvi dospělého člověka snižuje hladinu homocysteinu, což je látka, která vzniká při trávení bílkovin. Jeho vysoká hladina v krvi je spojována s vyšším rizikem vzniku chorob srdce a cév. Kyselina listová spolu s vitaminem B6 a B12 odbourávají škodlivý homocystein na neškodný methionin. Vyšší příjem těchto tří vitaminů by tedy měli mít všichni lidé s určitými předpoklady ke vzniku onemocnění srdce a cév.

Související články

Další články