Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jak na kynuté jahodové knedlíky. Jednoduchý recept na voňavou a sladkou pochoutku

+ Další 2 fotografie

Sezóna jahod naplno odstartovala a je čas oprášit oblíbené recepty. Ideální volbou jsou kynuté jahodové knedlíky s tvarohem. Ve spolupráci s webem o vaření Toprecepty.cz vám poradíme, jak tuto voňavou a sladkou dobrotu připravit.

Jahody jsou nejlepší čerstvé, ale nejde je jíst po tunách. Připravujeme z nich i různé dezerty, krémy, saláty a moučníky. Jednou z oblíbených pochoutek jsou jahodové knedlíky, bohatě sypané strouhaným tvarohem a polité rozpuštěným máslem.

Můžeme připravit knedlíky kynuté, z tvarohového těsta nebo z těsta odpalovaného. Tentokrát se zaměříme na ty kynuté.

Recept na kynuté jahodové knedlíky

Na těsto budeme potřebovat:

  • 300 g hrubé mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • asi 1/2 hrnku mléka (podle potřeby)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce roztopeného másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Uváděné množství bude stačit na 12 až 15 knedlíků.

Na plnění si připravte samozřejmě jahody. Tento recept můžete použít i s jiným druhem ovoce.

Na dohotovení mějte po ruce:

  • tvrdý tvaroh (nastrouhaný)
  • moučkový cukr
  • máslo

Jak postupovat při přípravě knedlíků

Z hrubé mouky, mléka, vajíčka, cukru a kousku droždí můžeme vytvořit nezapomenutelnou pochoutku. Droždí zasypeme cukrem, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

Ve zbytku vlažného mléka rozmícháme žloutek. Do mouky vmícháme špetičku soli a následně i kvásek, mléko se žloutkem a 2 lžíce roztopeného másla. Poté vypracujeme těsto a necháme v teple vykynout.

Po vykynutí vyválíme váleček a ukrajujeme kousky, do kterých balíme jahody, a opět necháme vykynout.

Knedlíky vložíme do vařící vody a vaříme je asi 4-6 minut, tento čas je orientační, záleží na velikosti knedlíků. V průběhu vaření, jak vyplavou, knedlíky otočíme.

Nakonec je vyndáme, ideálně děrovanou naběračkou. Propícháme je, aby unikla pára.

Podáváme se strouhaným tvrdým tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Jak skladovat a zpracovat jahody

Jak zpracovat a skladovat jahody? Čerstvé jahody můžeme uložit do chladničky při teplotě 1-5 °C do přihrádky na ovoce v nízké vrstvě tak, abychom zabránili pomačkání. I při těchto podmínkách ale vydrží bez ztráty kvality jen pár dní.

Jahody je tedy nutné co nejdříve zpracovat. Přebytky můžeme zmrazit nebo vyrobit různé zavařeniny.

Zde se můžete podívat na recept na jahodové knedlíky z tvarohového těsta ➔

Související články

Další články

Nejnovější kauzy