Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Co uvařit na Tučný čtvrtek, abyste byli celý rok silní? Oslavte jej vepřovými hody. Nezapomeňte na boží milosti

+ Dalších 5 fotografií

Tučný čtvrtek má být tradičně vrcholem celého masopustu. Na vesnicích, ale i ve městech se pořádají průvody a nejrůznější veselice. Pečou se koláče a buchty, smaží se koblížky a boží milosti. Typické pro tento den jsou zabijačky. Užít si jej ovšem můžete i tehdy, pokud nejste zrovna příznivci podřezávání vepříka. Ve spolupráci s webem Toprecepty jsme pro vás připravili pár tipů, jak na to.

Masopust patří k nejoblíbenějším svátkům v Česku a jeho středobodem vždy býval Tučný čtvrtek. Dnes se slaví a pořádají průvody a zabijačky kvůli práci spíše o víkendu. Pořád si ovšem můžete připravit pár tradičních jídel.

Tučný čtvrtek letos připadá na 16. únor a má to být první den masopustního veselí, kdy se má co nejvíce jíst a pít, zkrátka hodovat. To je poté zakončeno Popeleční středou, 22. února, po které následuje čtyřicetidenní půst až do Velikonoc - neděle se do toho nepočítají.

Tradiční vepřové recepty

K masopustu patří zabijačky. Oslavit ho ovšem můžete i bez poražení celého prasete. Pochutnáte si třeba na zabijačkovém guláši. Stačí si koupit vepřové maso, bůček a droby (játra, ledvinky). Nejznámější přílohou k němu je houskový knedlík či chléb. Doporučujeme ovšem vyzkoušet škvarkové placky, které si můžete udělat rovněž doma. Delikatesou je i samotný pečený bůček. K němu je nejlepší zelí a bramborový knedlík.

Dalším tradičním masopustním receptem je domácí huspenina. Tu si můžete udělat snadno třeba i z vepřové hlavy. Jedná se v podstatě o ztuhlý vepřový vývar, kterému dáte tvar formičkou.

Pro příznivce tradičnějších receptů je tu pečené vepřové koleno. Vykostěte ho, potřete marinádou, zarolujte a pečte na podestýlce z nakrájené cibule a piva.

Masopustní koláče a boží milosti

Na maso vás moc neužije? Nevadí. Tučný čtvrtek přeje i příznivcům sladkého. Udělejte si radost třeba selskými koláči s tvarohem zdobenými hrozinkami či mandlemi. Naplnit je ovšem můžete místo tvarohu i třeba mákem, povidly nebo strouhanými jablky... Zkrátka co vám bude chutnat. Oblíbené především u dětí jsou i velké tradiční koláče, kde si můžete pohrát se zdobením a na jeden tak dát více druhů náplní.

Nesmíme zapomenout ani na boží milosti, které k Velikonocům, ale i masopustu patří odnepaměti. Tradiční receptura je snadná. Smícháme hladkou mouku, máslo, žloutky, citronovou kůru, smetanu a bílé víno a následně smažíme na vepřovém sádle. V dnešní době již ovšem receptů existuje mnoho, a tak si můžete vybrat, který je ten pravý právě pro vás! Zkuste třeba tento s kysanou smetanou a rumem.

Související články

Další články