Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Co připravit z rebarbory? Nemusíte zůstat jen u koláče. Recepty, které překvapí i zachutnají

Dvoubarevná růže z kynutého těsta
Zdroj: Se souhlasem Toprecepty.cz
+ Dalších 7 fotografií
recepty

Po roce je tu opět sezona rebarbory, která potrvá zhruba do konce června, kdy už nebudou řapíky této zeleniny kvalitní. K jejímu využití v kuchyni je teď ten nejlepší čas. Zajisté není nad rebarborový koláč, ale vychutnat si ji můžete i jinak. Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz se podíváme na ty nejoblíbenější recepty.

Reveň rebarbora je listová zelenina, která se používá nejčastěji jako ovoce. Ke kuchyňské úpravě využíváme dlouhé červené nebo zelené řapíky listů.

Před tepelnou úpravou je nutné řapíky oloupat. Loupeme je od kořenů ke špičce. Krájíme je na špalíky nebo kousky. Rebarbora chuťově připomíná kyselá jablka, proto se nejlépe uplatní jako náplň knedlíků, závinů, šátečků a koláčů, vyrábějí se z ní výborné kompoty, džemy, studené polévky. Hodí se i k masu. Dobře její chuť doplní skořice, a když rebarboru předem spaříme, nemusíme pak tolik sladit, což je starý trik hospodyněk.

Sklizené řapíky lze skladovat zabalené v chladničce až 5 dní. Oloupanou a nakrájenou rebarboru můžeme zmrazit rozloženou na tácku, po zmrznutí ji sesypeme do krabičky nebo sáčku.

Jak na rebarborový koláč?

Nyní se můžeme pustit do přípravy rebarborového koláče. Jeho základem je zkombinovat nakyslou rebarboru s jiným, výrazně sladkým druhem ovoce. Nejčastěji to budou jahody, které s rebarborou tvoří dokonalou kombinaci. Někdy se chuť rebarbory nezjemňuje jiným ovocem, ale slazeným tapiokovým pudinkem.

Proti gustu žádný dišputát, a pokud byste chtěli čistě rebarborový koláč, je nutné ho přisladit větší dávkou cukru. Kdo si rád pochutnává na pikantních věcech, může si s chuťovými kombinacemi pohrát ještě více a kyselost rebarbory naopak podtrhnout kořením; nejvhodnější je na to skořice nebo sušený zázvor. Samotný recept na rebarborový koláč pak není vůbec složitý a zvládne ho hravě i pekař amatér.

Další recepty z rebarbory

Rebarbora však má mnohem všestrannější využití. Někoho to možná překvapí, ale lze ji přidat i do slaného receptu. Výsledek je zajímavý a hlavně skvěle chutná. Rebarboru můžete zakomponovat například do pečené kachny. Na jednu kachnu jsou ideální 4 stonky rebarbory, které společně s jablky a cibulí pokrájíme na drobné kousky.

Vedle zajímavé kombinace rebarbory s drůbežím masem je ji také možné použít do slaných salátů. Výborná je, když se přidá do ovocného smoothie, a můžete ochutnat i na trhu dostupné limonády z rebarbory.

Z rebarbory je možné udělat také kyselejší marmeládu, opět ale platí, že je vhodné smíchat ji se sladším druhem ovoce.

Kdy je sezona rebarbory?

Její sezona trvá od dubna do konce června. Pak už nejsou řapíky kvalitní a obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové. Reveně si ceníme pro obsah ochranných látek, hlavně provitamínu A, vitamínu C, niacinu, dále železa, draslíku, fosforu a hořčíku. Také obsahuje nezanedbatelné množství pektinu, tříslovin, flavonoidů, kyseliny listové, jablečné a dalších látek.

Nepříjemný je výskyt kyseliny šťavelové, takže by ji neměli konzumovat lidé s nemocemi ledvin, močových cest, při revmatismu, dně nebo osteoporóze. Také pro těhotné ženy a malé děti není zcela vhodná. Pro snížení obsahu kyselin ji můžeme spařit nebo blanšírovat. Raději ji doplňujeme potravinami obsahujícími vyšší množství vápníku: mlékem, tvarohem apod.

Kde se vzala rebarbora?

Rostlina pochází z Asie a velmi rozšířené je její pěstování na Britských ostrovech. Je to vytrvalá rostlina a množí se výsevem semen nebo dělením trsů. Je mrazuvzdorná, má ráda humózní půdu a dostatek vláhy. Dobře prospívá i v polostínu pod ovocným stromem. Sklízí se postupně, křehké řapíky se neřežou, ale vylamují a vždy se snažíme, aby 1/3 rostliny zůstala. Tvořící se květenství odstraňujeme, aby se rostlina nevysílila.

Související články

Další články