Zatímco kočky prospí větší část dne – podle vědců 13 až 14 hodin, žirafy jsou úplným opakem!

Nejvyšší suchozemský tvor na světě stráví ve spánku velice málo času, který se počítá spíše na minuty než hodiny (10 minut až 2 hodiny). V průměru tedy jedna žirafa spí pouhých 30 minut denně.

Většinou spíše podřimují ve stoje. Jsou si vědomy toho, že vleže nebo sedě (nebo jak jejich tvrdé spánkové poloze chcete říkat) se dostávají do velkého ohrožení.

Ve spánku jsou dost legrační především mláďata, která se snaží nějak poskládat. Dospělé žirafy, které už vědí, jak na to, složí přední nohy a jednu zadní pod sebe. Druhá zadní noha trčí bokem, a když už usne zvíře opravdu tvrdě, složí krk podél těla dozadu a hlavu opře o zem nebo o zadní nohu.

Už z toho popisu je jasné, že se to malým žirafátkům ne vždy podaří.